Črtá sa nová vláda. Premiérom by mal byť Fico, predsedom parlamentu Pellegrini. Čaká sa aj na dnešné predsedníctvo KDH

22pellegrini_piatok Foto: Pellegrini/FB

Očakáva sa, že novú vládu by mali so 79 mandátmi tvoriť strany Smer, Hlas a SNS. Vyplýva to z informácií, ktorými disponuje portál Aktuality. Rovnaký scenár predpokladá aj zdroj Štandardu. Čaká sa ešte, či situáciu nezamotá dnešné predsedníctvo KDH.

Včerajšie rokovania Roberta Fica s predsedom KDH Milanom Majerským doteraz najotvorenejšie odmietlo možnosť vzniku koalície PS-Hlas-SaS a KDH. Majerský po stretnutí povedal, že aj keď dá bokom kultúrno-etické otázky, KDH sa vláda s progresívcami nepozdáva. Ešte rezolútnejšie odmietol teoretický vstup KDH do vlády so Smerom. Miesto svojej strany vidí v opozícii.

Tieto závery ocenilo vedenie Smeru a okamžite na ne zareagoval aj Pellegrini. Ten pre TV Markíza povedal, že po tejto zmene pravdepodobne zostáva už iba jedna možná vláda, pričom prekážkou vzniku inej vlády nie je Hlas, ale KDH.

Hoci predseda KDH dáva od volieb najavo, že KDH „mieri do opozície“, orgány strany ešte definitívne nič nerozhodli. V piatok rokuje predsedníctvo KDH a očakáva sa, či vedenie strany potvrdí včerajšie výroky svojho predsedu, alebo sa pokúsi oživiť snahu o vznik vlády s progresívcami, čoho najväčším podporovateľom je poslanec František Mikloško.

Ten síce získal druhý najvyšší počet krúžkov, nie je však členom strany. Na jeho návrh na vstup KDH do vlády s dvomi otvorene liberálnymi stranami, a tiež ľavicovo-liberálnejším Hlasom, negatívne reagovali početní sympatizanti a voliči strany. Definitívne sa zrejme KDH vyjadrí až na Rade, ktorá sa má konať až 14. októbra. Aj tento zvolený termín ale naznačuje, že do vlády sa Majerský netlačí.

Na čas hrá v tomto momente aj Peter Pellegrini, ktorý na svojom Facebooku v piatok ohlásil, že odchádza na víkend ku rodičom.

Od politika, ktorý má ambíciu byť premiérom, trochu prekvapivé tvrdenie. Pellegrini v zverejnenom videu hovoril iba o uzavretí prvého kola rokovaní, pričom uviedol, že „v tomto čase je potrebné byť striedmy na mediálne vyjadrenia“.

Zdroje blízke Štandardu preto hovoria o opatrnosti. Z mediálneho prostredia však počuť aj iné signály.

Podľa nich Smer a Hlas už mali uzavrieť predbežnú dohodu o premiérskom poste. Novým predsedom vlády by mal byť líder víťaznej strany Robert Fico a lídrovi Petrovi Pellegrinimu sa má ujsť post predsedu parlamentu.

Pre oboch politikov pôjde o takpovediac návrat do starých koľají. Fico už premiérom trikrát bol, Pellegrini zasa zastával post šéfa parlamentu. Všeobecne sa očakáva, že záujem Pellegriniho o čelný post môže viesť k tomu, že bude spoločným kandidátom Ficovej vlády na prezidenta. Tam by – v prípade víťazstva – získal nezávislosť od vlády, aj priamy mandát od voličov.

Pellegrini sa od volieb opatrne vymedzuje voči Smeru a zdôrazňuje niektoré vlastné priority. Dnes na Facebooku napríklad povedal, že „Hlas bude garanciou toho, že Slovensko sa nestane čiernou dierou na mape Európy a bude mať jasné zahraničnopolitické smerovanie ako pevná súčasť EÚ a NATO.“ Ide zrejme o odkaz na rezort zahraničia, prípadne ministerstva obrany. Očakáva sa tiež, že Hlas bude trvať na obsadení rezortu vnútra.

Aktuality píšu, že finálna dohoda ešte dosiahnutá nebola a otvorená je zrejme aj otázka rozdeľovania jednotlivých ministerstiev. Pellegrini vo štvrtkovej relácii RTVS s názvom Otvorene uviedol, že rokovania budú „tvrdé“.

Hlas má podľa neho skúsených ľudí, ktorí by mohli viesť mnohé rezorty. Spomínal napríklad rezort sociálnych vecí či zdravotníctva, nebráni sa ani oblasti regionálneho rozvoja či zahraničných vecí, ale ani silových rezortov.

„Smeru sa údajne podarilo zabezpečiť podporu aj niektorých poslancov Hlasu, ktorým sa nepáči spojenie so Smerom, no najmä s poslancami SNS,“ píšu Aktuality.

Progresívne Slovensko, ktoré vo voľbách obsadilo druhú priečku a živilo nádej na možnú štvorkoalíciu PS, Hlas, KDH a SaS sa stane najsilnejšou opozičnou stranou s 32 mandátmi. KDH bude mať 12 poslaneckých kresiel, OĽaNO 16 a SaS 11.

Prezidentka odovzdala poverenie na zostavenie vlády Robertovi Ficovi v tento pondelok. Na sformovanie nového kabinetu mu dala 14 dní.


Ďalšie články