Neľudský krok Právnickej fakulty UK, píšu LGBT študenti. Škola zdieľala konzervatívnu súťaž rok po Teplárni

Screenshot 2023-10-12 203354 Obrázok z webstránky esejistickej súťaže. Zdroj: Reprofoto Štandard

Študentský LGBT spolok pobúrila výzva študentom zúčastniť sa na konzervatívnej esejistickej súťaži, ktorú uverejnila Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave na svojom facebookovom účte.

„Zverejnenie spomínanej výzvy, obzvlášť v deň výročia teroristického útoku, pri ktorom nám zavraždili blízkych len preto, že boli kvír, považujeme za najhrubší prejav cynizmu“, napísal na Facebooku spolok Light pôsobiaci na Filozofickej fakulte UK. Vyzval zároveň Právnickú fakultu, aby sa za svoj status ospravedlnila. 

Je to podľa nich nutné aj preto, že Filozofická fakulta UK pri tejto príležitosti zorganizovala spomienkové podujatie na pôde fakulty. „Vedenie Právnickej fakulty si je nepochybne vedomé týchto skutočností”, dodal spolok. 

Esejistickú súťaž sv. Tomáša Morusa, ktorú spolok nazval „najhrubším prejavom cynizmu“, organizuje konzervatívny Inštitút Ladislava Hanusa. Témou jej prvého ročníka sú registrované partnerstvá z pohľadu Európskeho súdu pre ľudské práva. Esejisti majú vo svojich prácach skúmať „možnosti a limity konzervatívnej odpovede“ na rozsudky ESĽP. Z tých vyplýva, že štát porušuje práva svojich občanov, ak im neumožňuje úradne uzavrieť homosexuálne zväzky.

Napriek tomu, že Právnická fakulta UK je iba partnerom esejistickej súťaže, ju však novinári Denníka N v nadpise svojho článku označili za organizátora. K textu s titulkom „Najhrubší prejav cynizmu, neľudský a odporný krok, reagujú kvír študenti na esejistickú súťaž Právnickej fakulty UK“ sa vyjadril organizátor súťaze. „Právnická fakulta nám iba dala priestor”, upresnil pre denník Štandard Juraj Šúst z Inštitútu Ladislava Hanusa a dodal, že esejistickú súťaž vyhlásili už septembri. 

Na sociálnej sieti sa pod príspevkom Právnickej fakulty v priebehu dňa nahromadili rozhorčené aj vulgárne vyjadrenia. „Aha, takže už aj na vysoké školy sa dostali fašisti. Odpad a absolútny vrchol cynizmu. Nebude pisateľ náhodou kresťan? To by veľa vysvetľovalo. Aha, vlastne, inštitút Ladislava Hanusa… Tak to je potom jasné. Hanbite sa”, napísal jeden z komentátorov.

Spolok Light vo svojom statuse zároveň upozornil na fakt, že dekan Právnickej fakulty Eduard Burda prednedávnom uverejnil článok v denníku Štandard. Podľa predstaviteľov LGBT spolku v ňom vyjadril úmysel „zamedziť zdravotnú starostlivosť, ktorá súvisí s tranzíciou, pre osoby do 21 rokov”. 

Dekan Právnickej fakulty UK sa ku kritike vyjadril v komentári pod statusom o súťaži. Tvrdí v ňom, že odsudzuje nenávistný teroristický útok pred podnikom Tepláreň. „Rázne sme ho verejne odsúdili hneď po jeho spáchaní, odsudzujeme ho naďalej a kedykoľvek by sme ho odsúdili znovu,“ píše v stanovisku.

Partnerom súťaže sa podľa neho Právnická fakulta stala preto, lebo v posledných rokoch cítia zhusťujúcu sa atmosféru v kultúrnych otázkach s presahom na právo. „Rozhodli sme sa, že nebudeme mlčať, ale začneme o týchto témach diskutovať,“ upresnil.

„Len spoločnou diskusiou, slušnosťou a toleranciou aj k názorom, s ktorými nesúhlasíme, môžeme dospieť k harmonickému rozvoju spoločnosti a právneho štátu,“ píšu v stanovisku.

O spolku Light denník Štandard v minulosti písal aj v spojitosti s podujatiami, ktoré toto združenie LGBT študentov Univerzity Komenského organizovalo.

Spolok napríklad v septembri uverejnil na sociálnych sieťach pozvánku na kurz striptízu určený pre „queer začiatočníctvo”. V marci roku 2023 sme zasa informovali o incidente, ktorý sa odohral počas päťdňového Light* Kvír festivalu. Účastníci festivalu na chodbe budovy Filozofickej fakulty na Gondovej ulici v Bratislave zabránili novinárovi denníka Postoj odísť. Agresívne od neho vyžadovali, aby odovzdal fotografie, ktoré vyhovotil na prednáške.


Ďalšie články