Cyklistická sieť v meste opäť narastie

KOŠICE – Na košickej Aničke odštartovala rekonštrukcia takmer polkilometrového úseku cyklotrasy, cyklisti budú môcť parkovať na zaujímavom mieste. Kolaudácia čoskoro čaká aj dva úplne nové úseky v Košiciach.

V novom roku vynovená trasa

Prípravnými prácami sa začala výstavba nového spoločného chodníka pre chodcov a cyklistov na Aničke. Povedie od rázcestia pri bistre pri Detskom areáli k tenisovým kurtom a skončí sa na obslužnej komunikácii pri Čermeľskom potoku – informoval magistrát Košíc.

Najnižšiu cenu 90 033 eur za stavebné práce ponúkla bratislavská firma Strabag. Dielo by mala odovzdať v závere januára 2024. Financované je z mestského rozpočtu. Úsek má dĺžku 420 metrov a i dnes slúži pre nemotorovú rekreačnú dopravu cyklistov a chodcov. Vykazuje však nevyhovujúci technický stav a potrebuje nový asfaltový koberec.

Cyklisti zaparkujú priamo pri prameni

Ako ďalej informovali Košice na sociálnej sieti, súčasťou projektu je vybudovanie samostatnej parkovacej plochy pre cyklistov priamo pri minerálnom prameni na Gajdovke. Na spevnenej ploche z betónovej dlažby budú osadené cyklistické stojany pre odparkovanie 14 bicyklov, uviedlo mesto.

Do budúcna je naplánovaná rekonštrukcia nadväzujúceho úseku od bistra Anička k prameňu Gajdovky. „Vznikne tým ucelený spoločný chodník pre cyklistov a peších od mosta cez Hornád pri Ťahanovciach až po tenisové kurty na Aničke v dĺžke 1,5 kilometra,“ konštatuje radnica.

Košičania využívajú takmer 40 km cyklotrás

Blíži sa kolaudácia čerstvo vybudovaného cyklochodníka na Triede KVP. Situovaný je medzi križovatkami s Moskovskou triedou a Kremnickou ulicou. V rovnakom štádiu je i druhá etapa výstavby cyklochodníka, ktorý spája mestské časti Západ a sídlisko KVP v úseku na Popradskej ulici neďaleko bývalého Zberného dvora spoločnosti Kosit, uvádza mesto na stránke. Pokračuje tiež výstavba cyklochodníka pozdĺž Slaneckej cesty na sídlisku Nad jazerom a spoločného chodníka pre chodcov a cyklistov od Tesca smerom na sídlisko Dargovských hrdinov.

„Cyklisti v meste môžu v súčasnosti využívať vyše 37 km cyklotrás a združených chodníkov pre cyklistov a chodcov. Ďalšie plánované cyklotrasy sú v rôznom stupni projekčnej prípravy pred ich plánovanou výstavbou,“ informovali Košice. „Košičania a návštevníci mesta môžu jazdiť aj na vyše 160 kilometroch trás v Mestských lesoch a po 25 kilometroch cyklo- a flowtrailov, ktoré vybudovalo združenie KE-CY v spolupráci a s finančnou pomocou mesta Košice,“ doplnila radnica na svojom webe.

Foto: FB Košice


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok