Rektorka Bohunka Koklesová ničí odkaz Jozefa Jankoviča na VŠVU

Jankovič_moja peefka Ilustračné foto: Jankovič PF 1989, archív autora

Profesor Jozef Jankovič bol prvým ponovembrovým rektorom VŠVU a umelcom, ktorý sa dostal do sporu s ideológiou. Ľudia, ktorí ho poznali bližšie, vedia, že rozumel nielen komunistickej ideológii, ale pozorne vnímal a dobre rozumel aj súčasným západným ideológiám. Súčasná rektorka VŠVU Bohunka Koklesová práve robí niečo, čo nie je hodné pamiatky jej významného predchodcu. Vďaka nej sa súčasná VŠVU začína s odkazom Jankoviča rozchádzať.

Je to smutná správa. Taká smutná, ako keď končí jedno obdobie a začína niečo nové a neisté. Pre slovenské univerzity je to návrat ideológie, tento raz podľa západných vzorov. To, čo už dlhšie ničí západné vysoké školy, začína ničiť aj tie naše.

Najnovší príklad prichádza z VŠVU.

Akademická pôda má byť apolitická, bez ohľadu na výsledky parlamentných volieb. Rektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave docentka Bohunka Koklesová však vysiela verejné signály, ktoré sú v rozpore s týmto princípom.

Rektorka VŠVU sa pri akademickej slávnosti pred pár dňami „politicky tvorivo“ prihovorila študentom školy. Jej tvorivosť však vyvoláva rozpaky, lebo politický aktivizmus na univerzitu jednoducho nepatrí. Zdá sa, že tým neprijateľne marginalizuje princíp apolitickosti akademickej pôdy.

Čo sa vlastne stalo? Dovoľte krátky citát:

„O vysokých školách a univerzitách sa neraz hovorí, že majú byť apolitické. Ja si to však nemyslím, politický postoj je dôležitý, pod pojmom politika chápeme široké spektrum problémov, ktoré sa nás dotýkajú a ku ktorým si formujeme určitý názor.“


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami