Počas Dušičiek bude na cintorínoch viac policajtov. Hrozia aj dopravné kolapsy?

BRATISLAVA – Počas blížiacich sa Dušičiek bude aj v Bratislavskom kraji v blízkosti cintorínov zvýšený počet mestských a štátnych policajtov. Dôvodom je väčšia koncentrácia ľudí. Na základe minuloročných skúseností sa tiež očakáva zhustená cestná premávka, najmä na hlavných ťahoch spájajúcich Bratislavu s ostatnými mestami a obcami na Slovensku.

pb-8629_velke_febb66_md V týchto dňoch a aj počas Dušičiek bude na bratislavských cintorínoch zvýšený počet mestských policajtov. Foto: Mestská polícia Bratislava.

Tým, že Sviatok všetkých svätých pripadá na stredu budúceho týždňa, je pravdepodobné, že hlavný nápor na cestách bude asi tento piatok. Časť vodičov bude ale zrejme cestovať aj začiatkom budúceho týždňa. Prirodzene, najväčšia koncentrácia ľudí bude počas sviatkov na bratislavských cintorínoch. Z tohto dôvodu už v týchto dňoch hliadkujú v okolí všetkých bratislavských cintorínov mestskí policajti. „Mestská polícia Bratislava bude aj počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých vo zvýšenej miere dohliadať na verejný poriadok a bezpečnosť v ich blízkosti, ako v denných tak aj nočných hodinách,“ informovala Bratislavský Štandard hovorkyňa Mestskej polície Bratislava Barbora Krajčovičová.

Zvýšený počet ľudí spôsobuje každoročne aj preplnené miesta na parkovanie, ktoré sú nedostačujúce. Situáciu môže navyše skomplikovať novela zákona o zákaze parkovania na chodníkoch. „Ako mestská polícia nemôžeme tolerovať nezákonné správanie vodičov, a to ani v prípadoch, ak ide napríklad o dušičkové obdobie. Každoročnú nepriaznivú dopravnú situáciu tento rok môže zhoršiť aj zákaz parkovania na chodníkoch. Šoférkam a vodičom, ktorí sa chystajú do Bratislavy z iných miest, odporúčame využiť záchytné parkoviská, ktoré sú aj pod dohľadom Mestského kamerového systému,“ vyzvala Krajčovičová.

Parkovanie bude v blízkosti cintorínov počas týchto dní náročnejšie. Foto: Mestská polícia Bratislava.

Počas návštev cintorínov je potrebné byť obozretný a nedať zbytočne príležitosť zlodejom či rôznym podvodníkom. Preto je rozumné mať osobné veci neustále pod dohľadom. Vodiči by nemali nechávať veci, ktoré vzbudzujú pozornosť, na viditeľných miestach v zaparkovaných vozidlách na parkoviskách. Okrem toho hrozí pri neopatrnosti aj zvýšené riziko vzniku požiarov. Z tohto dôvodu je rozumné neumiestňovať vence, kvety či iné pietne predmety do blízkosti horiacich sviečok.

Štátna polícia pritom už od soboty 28. októbra vo zvýšených počtoch kontroluje aj plynulosť cestnej premávky a dohliada na verejný poriadok. „Za účelom zabezpečenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, ochrany verejného poriadku, života, zdravia a majetku občanov, organizácie dopravy, zabránenia páchania trestnej činnosti s dôrazom na miesta zvýšeného pohybu osôb v okolí cintorínov v súvislosti s predpokladaným nárastom intenzity cestnej premávky na pozemných komunikáciách ako aj so zvýšeným počtom návštevníkov na cintorínoch pred a počas dní Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých, zrealizujú policajti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave zvýšený výkon služby v Bratislavskom kraji od 28. októbra do 2. novembra 2023,“ dodal pre Bratislavský Štandard vedúci oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Michal Szeiff.