Toto je moment pravdy. Izrael zrejme spustil pozemnú inváziu do pásma Gazy

gaza Útok Izraela v pásme Gazy. Foto: X

Izrael spustil plánovanú pozemnú inváziu do pásma Gazy, naznačujú správy z rôznych zdrojov. Židovský štát zatiaľ oficiálne vyjadrenie neposkytol.

Začiatok pozemnej invázie potvrdil napríklad jordánsky vicepremiér. „Izrael práve spustil pozemnú inváziu do Gazy,“ napísal Ayman Safadi na sociálnej sieti. „Výsledkom bude humanitárna katastrofa epických rozmerov,“ dodal.

„Izrael vstupuje do ďalšej fázy vojny! – pozemnej operácie. Prosím, modlite sa, aby iránski zástupcovia okolo nás zostali na zemi a báli sa pridať k Hamasu,“ vyzval na sociálnej sieti X komentátor správ z Blízkeho východu Amir Tsarfati.

Šéf OSN António Guterres uviedol: „Toto je moment pravdy. História nás bude všetkých súdiť.“ Vyzval na uzavretie prímeria na Blízkom východe, bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov a dodávku životne dôležitých zásob. Izrael totiž pásmo Gazy odstrihol od dodávok paliva, čo odôvodnil tým, že by sa mohlo dostať do rúk militantov z Hamasu. V pásme Gazy tak postupne prestávajú fungovať aj pre život nevyhnutné služby vrátane pekární, čističiek odpadových vôd i nemocníc.

Dvojica amerických predstaviteľov pre CBS News takisto uviedla, že „rozšírená“ vojenská aktivita Izraela v pásme Gazy sa zdá byť začiatkom pozemnej ofenzívy, ale zdôrazňujú, že rozsah operácií ešte nie je jasný.

Výbuchy spôsobené izraelskými leteckými útokmi v severnej časti pásma Gazy v piatok 27. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Izrael sa vyjadruje nejednoznačne

Ministerstvo zahraničných vecí Izraela, ani veliteľstvo tamojších ozbrojených síl zatiaľ začiatok pozemnej operácie v Gaze oficiálne nepotvrdili.

Hovorca izraelskej armády (IDF) kontraadmirál Daniel Hagari počas večerného brífingu len uviedol, že „rozširujú pozemné operácie“ v pásme Gazy a že útoky prebiehajú zo vzduchu, z mora aj zo zeme. Nie je preto isté, či ide o začiatok Izraelom avizovanej rozsiahlej pozemnej ofenzívy.

Denník New York Times hovoril s hovorcom izraelskej armády, ktorý potvrdil, že niektorí vojaci vstúpili do pásma Gazy, ale odmietol povedať, či to, čo sa deje, bol začiatok dlho očakávanej pozemnej invázie. „Naše jednotky a tanky sú v pásme Gazy. Strieľajú a operujú,“ povedal pre noviny Maj Nir Dinar a dodal: „Ale naše jednotky a tanky boli v Gaze aj včera.“

Keď sa BBC hovorcu izraelskej vlády spýtala, či sme svedkami očakávanej izraelskej pozemnej operácie na tomto území, Eylon Levy jednoducho odpovedal: „Izrael rozšíril pozemnú operáciu v pásme Gazy, ale okrem toho sa nebudem vyjadrovať k operačným záležitostiam“.

Nefunguje telekomunikačná sieť ani internet

Samotnou Gazou otriasli počas uplynulého dňa po sérii náletov početné výbuchy. Svedkovia označili bombardovanie za doteraz najintenzívnejšie počas vojny, píše britský Telegraph.

Svedkovia z nemocnice referovali, že rovnomenné mesto Gaza na severe enklávy zostalo „ponechané v tme bez spojenia s vonkajším svetom“. Viaceré médiá informovali o úplnom výpadku telekomunikačných a internetových sietí.

Palestínsky premiér Muhammad Ištajja v piatok povedal, že rozsiahly výpadok signálu a nedostatok vody v Gaze zámerne spôsobil Izrael, aby mohol vykonávať zverstvá voči palestínskemu ľudu. „To, čo sa deje v Gaze, je príprava pred pozemnou inváziou. Toto je historický moment pre každého slobodného a svedomitého človeka, aby zastavil masaker,“ dodal Ištajja.

Lynn Hastingsová, humanitárna koordinátorka OSN pre okupované územia, napísala na sociálnej sieti X (bývalý Twitter), že bez funkčných telefónnych liniek a internetu nebudú môcť fungovať nemocnice a záchranárske služby. Červený kríž vyhlásil, že nie je schopný kontaktovať svoje zdravotnícke tímy a obyvatelia pásma Gazy nemajú ako privolať sanitky. To znamená, že záchranári sa budú musieť snažiť hľadať ranených podľa zvukov výbuchov.

Komisia na ochranu novinárov vyjadrila hlboké znepokojenie nad aktuálnym stavom a dodala, že svet „stráca okno do reality“ konfliktu. Takisto varovala, že informačné vákuum môže byť „vyplnené smrteľne nebezpečnou propagandou a dezinformáciami“.

Hamas uviedol, že je pripravený brániť sa. „Ak sa izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozhodne vstúpiť dnes večer do (pásma) Gazy, odboj (Hamasu) bude pripravený,“ napísal popredný predstaviteľ politického výboru Hamasu Izat Rišak na sociálnej sieti Telegram.

Keď sa to skončí, Gaza bude úplne iná, sľubuje Izrael

Vedenie izraelskej armády už skôr avizovalo rozšírenie pozícií vojska a vyzývalo Palestínčanov, aby sa presunuli do južnejších častí. Na jednotky Hamasu v pásme Gazy v piatok vo večerných hodinách útočili aj delostrelecké jednotky Izraela.

Izrael zároveň v piatok odmietol požiadavku členských krajín Európskej únie na humanitárne „prestávky“ v pásme Gazy. Spojené štáty naopak takéto takéto prestávky so zámerom dodať humanitárnu pomoc podporili.

Pri hranici s pásmom Gazy je v súčasnosti zhromaždených niekoľko stotisíc vojakov izraelskej armády. Izraelský minister obrany Joav Galant v piatok uviedol, že pozemná ofenzíva v Gaze by sa mala začať čoskoro. Skupine zahraničných reportérov povedal, že zničenie rozsiahlej siete tunelov Hamasu pri tejto operácii „potrvá dlho“. Očakáva tiež následne zdĺhavú fázu bojov nižšej intenzity pri ničení „ohnísk odporu“.

„Zvyšujeme tlak na Hamas. Zvyšujeme tlak, ktorému sú vystavení. Naše vojenské operácie sú v plnom prúde. Budú pokračovať v prijímaní našich vojenských úderov, kým nezlikvidujeme ich vojenskú mašinériu a nerozpustíme ich politickú štruktúru v Gaze. Keď sa to skončí, Gaza bude úplne iná,“ povedal pre televíziu Fox New Mark Regev, hlavný poradca izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Izraelská armáda oznámila spravodajským agentúram Reuters a Agence France Presse, že nemôže zaručiť bezpečnosť ich novinárov pôsobiacich v pásme Gazy.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby sa na tlačovom brífingu nechcel vyjadriť k intenzívnejšej izraelskej pozemnej operácii. Povedal však, že Washington podporuje právo Izraela brániť sa. „Nevytýčili sme Izraelu žiadne červené čiary,“ vyhlásil Kirby.


Ďalšie články