Hlavné správy v pondelok prehrali súd s projektom Konšpirátori.sk

HSSSS-1536x691 Foto: Archív

Mestský súd Bratislava IV na pondelňajšom pojednávaní v celom rozsahu zamietol žalobu portálu Hlavné správy. Tie žalovali projekt Konšpirátori.sk za poškodzovanie dobrej povesti v reakcii na to, že ich zaradil na zoznam problematických stránok, ktorý má odradiť inzerentov. Rozsudok je prvostupňový a Hlavné správy avizujú odvolanie.

„Úspech v šikanóznom spore s Hlavnými správami je potvrdením toho, čo tvrdíme od začiatku: že kritizovať dezinformačné weby je legitímne a v poriadku. Sme radi, že súd po rokoch rozhodol tak, ako sme očakávali. V slušnej spoločnosti totiž takýto spor ani nemohol dopadnúť inak,“ uviedol Ján Urbančík, predseda Konšpirátorov.sk.

„Dúfame, že toto rozhodnutie si všimnú aj ďalšie dezinformačné weby z nášho zoznamu, ktoré sa tak rady zaštiťujú slobodou slova, no pritom by ju nám najradšej upreli. Takýmito žalobami však iba oberajú o čas nielen nás, ale aj súdy,” pokračoval Urbančík.

Tomáš Kamenec z Advokátskej kancelárie Paul Q, ktorý zastupoval žalovanú stránku, takisto neskrýval spokojnosť s rozsudkom. „Verím, že ide o bezprecedentné súdne rozhodnutie. Súd týmto rozsudkom dal jednoznačne prednosť slobode prejavu a potvrdil, že v demokratickej spoločnosti je nevyhnutné viesť kritickú debatu o šírení dezinformácií a hoaxov,“ vyhlásil Kamenec.

Hlavné správy pokladajú situáciu za výsledok vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Podľa nich sa sudkyňa pri rozhodnutí opierala iba o rozhodnutie Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý minulý rok po začiatku ruskej agresie proti Ukrajine Hlavné správy na niekoľko mesiacov vypol.

„Sudkyni neprekážalo, že súd o tom, či naše vypnutie bolo dôvodné, či naozaj existovali dôvody na naše vypnutie, ešte len prebieha a môže, a my veríme, že aj rozhodne, že štátne orgány nemali zákonné dôvody na naše vypnutie, ale urobili tak z politických dôvodov pod politickým tlakom, ktorý vtedy stupňoval najmä vtedajší minister obrany Jaroslav Naď,“ napísali.

Hlavné správy v stanovisku ďalej skonštatovali, že spisovanie zoznamov sa nemusí zastaviť len pri nepohodlných weboch, ale môže sa preniesť aj na sudcov. „Posúvame sa k tomu, že sa môžu vytvárať rôzne zoznamy, ktoré budú vyzývať na poškodzovanie na nich uvedených subjektov. A to sme potom iba krok od toho, aby sa vytvárali napríklad aj zoznamy sudcov. A to si myslím, že by nás posunulo do doby, v ktorej by nikto z nás asi nechcel skončiť. V každom prípade počkáme na rozsudok a následne sa odvoláme.“


Ďalšie články