Vyhliadková veža je už zavretá. Kedy znova privíta návštevníkov?

KOŠICE – Ako už napovedá názov, vrch Hradová nad Košicami ponúka ako atrakciu impozantné zvyšky hradu, respektíve horných Košíc. Medzi moderné atrakcie patrí vyhliadková veža.

Vyhliadková veža Mestské lesy Košice Vyhliadková veža na Hradovej nad Košicami. Foto: Mestské lesy Košice

Ak je pekné počasie, vidno z nej desiatky kilometrov ďaleko. Ab by sa niekto chcel pokochať pohľadom z vyhliadkovej veže, momentálne už ale nepochodí. Cez víkend totiž bola posledná šanca. Od 1. novembra je už zavretá a ďalších návštevníkov privíta až na budúci rok v máji počas osláv Dňa mesta Košice, keď sa začína sezóna.

Vyhliadková veža na Hradovej s nadmorskou výškou 466 metrov je zaujímavá nielen svojou oceľovou konštrukciou. Stojí na mieste stredovekej veže opevnenia. Prvá vyhliadková veža z dreva tu pritom stála už v roku 1909. Mala výšku 12 metrov. O desať rokov ju ale zbúrali. Začiatkom 30. rokov minulého storočia tu postavili triangulačnú vežu, ktorá ale neslúžila verejnosti. Navyše, v roku 1944 zhorela. Ďalší pokus prišiel hneď po II. svetovej vojne, keď na tomto mieste postavili drevenú trigonometrickú vežu. Tá sa zasa pre zmenu v polovici 60. rokov zrútila.

Prípravy na stavbu ďalšej, tentoraz modernej vyhliadkovej veže započali s príchodom 80. rokov, presnejšie 22. decembra 1987 bola veža dokončená v tej podobe, ako ju poznáme dnes. Jej výstavba pritom stála vyše 2,3 milióna vtedajších československých korún. Veža je presne 21,51 metra vysoká priestorová oceľová konštrukcia doplnená drevom, ktoré je použité ako nášľapná vrstva podlahy. Štvornohý stôl má konzolové vyloženia troch vyhliadkových terás vo výške 10,88 m, 13,6 m, 16,32 m. Vyhliadkové plošiny sú chránené drevenou ihlanovou strechou s plechovou krytinou.

Od roku 1993 prešla veža do vlastníctva mesta Košice, od roku 2004 ju majú v nájme Mestské lesy Košice. Práve v období od septembra 2004 do júna 2005 prešla veža rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá stála 2,27 milióna slovenských korún.

Vyhliadková veža na Hradovej nad Košicami. Foto: Mestské lesy Košice