Veľtrh stredných škôl v zahraničí je dobrou príležitosťou, ako spoznať štúdium mimo Slovenska

BRATISLAVA – Počas troch dní, od 10. do 12. novembra, sa na dvoch miestach v areáli Slovenskej akadémie vied na Patrónke a Loft Hotela koná prvý ročník Study Abroad Bratislava 2023, a to za účasti 15 zahraničných partnerov. Veľtrh stredných škôl v zahraničí je navyše jeden z najväčších svojho druhu na Slovensku, ktorý organizátor D&D Team rozdelil na prezentačnú a konzultačnú časť.

image1 Organizátor veľtrhu sprostredkúva štúdium v zahraničí už niekoľko rokov. Foto: D&D Team

Počas prezentácie sa môžu návštevníci oboznámiť so štátnymi, ale aj súkromnými školami a ich študijným programom. Následne sa budú konať individuálne konzultácie so zástupcami škôl, na ktoré sa treba vopred prihlásiť. Študijné pobyty sa líšia nielen destináciou, typom školy, študijným programom, ale aj dĺžkou pobytu. „Študenti môžu vycestovať na trimester (3 mesiace), semester (5 mesiacov), akademický rok alebo aj na dva roky. Študenti môžu v zahraničí aj zmaturovať, podmienky na maturitu sa líšia v jednotlivých krajinách. Vo väčšine programov si môžu vybrať, ktoré predmety chcú študovať,“ informovala Bratislavský Štandard riaditeľka D&D Team Slávka Barlíková.

Podujatie je vhodné najmä pre žiakov končiacich ročníkov základných škôl, ktorí ešte nie sú rozhodnutí, akú strednú školu si vyberú. Možnosť študovať v zahraničí môže osloviť aj stredoškolákov, ktorí sa chcú zdokonaliť v cudzom jazyku a tak porovnať kvalitu vzdelávania u nás a v zahraničí. „Vekovo sú tieto stredoškolské programy určené pre študentov od 14 do 18 rokov, väčšina študentov cestuje počas 2. alebo 3. ročníka strednej školy. Programy sú určené nielen pre študentov gymnázií, ale aj pre študentov iných typov škôl,“ doplnila Barlíková.

Návštevníci majú príležitosť bližšie spoznať študijné programy v zahraničí. Foto: D&D Team

Pre študentov je nepochybne dôležitá aj informácia, aké ubytovacie možnosti ich čakajú pri jednotlivých študijných pobytoch, ktoré poskytujú partneri veľtrhu. „Študenti môžu bývať buď v hostiteľských rodinách, tie sú rôzne. Starší, alebo mladší rodičia, bez či so súrodencami, môžu bývať aj s inými medzinárodnými študentami. V ponuke máme aj školy, ktoré ponúkajú ubytovanie na internáte,“ dodala na záver riaditeľka D&D Team.