Pri odhalení spomienkovej tabule venovanej obetiam nehody zo Zochovej tiekli aj slzy

BRATISLAVA – Vo vestibule Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského (FTVŠ UK) v Bratislave odhalili v stredu spomienkovú tabuľu venovanú bývalým študentom fakulty – Broni Božoňovej a Marekovi Vojtaššákovi. Obaja zahynuli pri minuloročnej tragickej dopravnej nehode na Zochovej ulici v Bratislave. Bronzová tabuľa má byť spomienkou na nich.

IMG_20231108_122921 Najbližšia rodina obetí pri spomienkovej tabuli. Prítomný bol aj spisovateľ Daniel Hevier (štvrtý zľava). Foto: Ján Vida.

Na odhalení tabule sa zúčastnilo okrem rodičov a príbuzných obetí aj vedenie fakulty, autor tabule Radovan Pekník, štátny tajomník ministerstva školstva Róbert Zsembera a približne dve stovky pedagógov a študentov. Účastný bol aj Miroslav Vavák z FTVŠ UK – koordinátor tvorby tabule, ktorý na tento účel založil aj transparentný účet. Medzi prítomnými bol tiež spisovateľ Daniel Hevier, ktorý vystúpil s dojímavým príhovorom.

Dielo vzniklo z iniciatívy vedenia FTVŠ UK ešte minulý rok, a to aj vďaka všetkým prispievateľom. Atmosféra vo vestibule bola plná emócií, ktoré logicky najťažšie prežívali mamy obetí. Ani krátke vystúpenie goralskí folkloristov zo Ždiaru a Lendaku, nezmiernil obrovský žiaľ a smútok za obeťami tragédie. Broňa a Marek boli nielen spolužiaci, ale tvorili aj pár. Okolie ich poznalo ako zanietených športovcov. Kým Broňa bola nádejná gymnastka, Marek sa venoval futbalu.

Bronzová tabuľa bude pripomínať úmrtie dvoch mladých ľudí. Foto: Ján Vida.

Nešťastie na Zochovej sa stalo minulý rok po tom, ako niekdajší funkcionár Dušan Dědeček vo vysokej rýchlosti a pod vplyvom alkoholu narazil do autobusovej zastávky Zochova. Pri tragédii zomrelo 5 vysokoškolských študentov, medzi nimi aj Broňa a Marek. Vinník dopravnej nehody dostal 15-ročný nepodmienečný trest, ktorý mnohí považujú za nedostatočný.