Dokáže Amerika pomáhať všetkým spojencom? Kde sú limity Spojených štátov

V Spojených štátoch sa už niekoľko mesiacov vedie debata o tom, nakoľko je krajina schopná vojensky podporovať všetkých svojich spojencov a naďalej pôsobiť v rôznych kútoch sveta ako „globálny strážca poriadku“. S prípadným Trumpovým víťazstvom v prezidentských voľbách 2024, ktoré nie je nereálne, by navyše hrozilo, že sa jeho slogan Amerika na prvom mieste pretaví do geopolitickej reality.

F-zblpoWoAAox3Q Joe Biden. Foto: Hedi Viterbo/X

Keď Spojené štáty v roku 2022 začali poskytovať Ukrajine zbrane, muníciu a finančnú pomoc, odštartovalo to debatu o tom, či sa tým neohrozí ich vyšší zahranično-politický záujem o udržanie vplyvu na Taiwane a jeho nezávislosti. Otázka začala byť ešte pálčivejšia po tom, ako sa Izrael, ďalší významný spojenec USA, ocitol vo vojne s Hamasom, pričom vylúčiť sa nedá ani širší konflikt s arabskými štátmi v regióne.

Americké základne v Iraku a Sýrii boli zároveň počas predchádzajúcich týždňov vystavené viacerým útokom. „Toto je najnebezpečnejší moment od studenej vojny,“ cituje Economist politológa Matthewa Kroeniga z think-tanku Atlantic Council vo Washingtone, ktorý k svojmu vyjadreniu dodal: „Ak sa do toho zapojí Irán a Hizballáh, Amerika sa môže cítiť nútená odpovedať. A nevidí potom Čína príležitosť skúsiť niečo proti Taiwanu?“


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami