Mesačne až 150 eur prinesie hypotekárnym dlžníkom podpora štátu. Len v tomto roku na to pôjde 15 miliónov eur

Aj napriek podrobnému výkladu bankárov a predloženým štatistikám týkajúcich sa slovenských hypoték sa vláda Roberta Fica rozhodla dlžníkom pomôcť. Nie všetkým a nie v takej forme, ako avizovali. Ľudia, ktorým sa v tomto roku výrazne zvýšila úroková sadzba, by si mali v tejto súvislosti siahnuť na daňový bonus do 150 eur mesačne.

20230822_skyparkveza15980438_novy Ilustračná foto: Pavel Neubauer/TASR

Tým, ktorých sa teda refixácia dotkla, musí nateraz stačiť ročný bonus vo výške 1 800 eur. Snahou štátu je podľa informácií, ktoré predostrel nový premiér, zadotovať týmto dlžníkom 75 percent nárastu splátky s mesačným stropom spomínaných 150 eur. Vysvetlené na príklade úverov, ktorým splátky na základe zvýšenia úrokovej sadzby poskočili o viac, napríklad o 300 eur, polovicou zo sumy by mal prispieť štát, tá druhá ostáva na občanovi.

O tom, ako bude vyzerať pomoc v nasledujúcich rokoch, sa ešte nehovorí. To, čo by malo platiť je, že podpora sa poskytne pre úvery do 100-tisíc eur. Má byť stanovená aj príjmová podmienka, a to vo výške 1,6-násobku priemernej mzdy za rok 2022. Bonus by si tak uplatňovali iba tí, ktorých mesačný plat neprekročil 2 086 eur.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.