Väčšina Slovákov si dotovanie hypotéky želá. Analytik predstavil model, ako by to mohlo vyzerať

Téma hypoték neutícha. Aspoň nie na politickej predvolebnej scéne. Začiatkom mesiaca šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár a exminister práce Milan Krajniak predstavili memorandum pomoci dlžníkom, ktorí pocítia zvýšenie úrokovej sadzby na vyššej splátke. Na neho a na viacero ozývajúcich sa hlasov sa banky rozhodli zareagovať.

DJI_0128-1500x1124 Trenčianske sídlisko Juh. Foto: Mesto Trenčín

A nielen ony. Pridal sa k nim aj regulátor, a tak predložili konkrétne čísla a odpovedali aj na otázku, prečo na plošnú pomoc dôvod nevidia. To je pravdepodobne aj za ich následným rozhodnutím, že sa s politikmi nestretnú, na ktoré sa Kollár v stredu posťažoval. „Mohli sme spolu vytvoriť riešenie, ktoré by bolo v záujme ľudí aj bánk,“ skonštatoval.

Kým jedna strana je teda presvedčená, že pomoc má byť poskytnutá len v konkrétnych prípadoch a ľuďom, ktorí majú viac možností, ako postupovať v situácii, že by mali so splácaním úverov problém, druhá to vidí inak. Podľa prieskumu agentúry AKO, ktorý sa uskutočnil od 7. do 14. augusta, si totiž väčšina Slovákov dotáciu hypoték želá. Konkrétnejšie ide o 57 percent respondentov. A len niečo vyše 36 percent ľudí s ňou nesúhlasí, pričom zvyšní sa vyjadriť nevedeli. „Tí, ktorí si myslia, že vláda by mala priniesť podporu hypoték, sú mierne nadpriemerne ženy a ľudia bez vysokoškolského vzdelania,“ vyplýva z prieskumu a v rámci volebných preferencií to boli mierne nadpriemerne voliči strán Smer-SD, Sme rodina, SNS a Republika.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.