Jedna z najpodivuhodnejších udalostí roka. Priekopníka umelej inteligencie Sama Altmana vyhodili a zobrali späť do OpenAI

F_MO1EXbkAA8W5D Sam Altman. Foto: Shreyans Singh/X

Sam Altman. Slovenskej verejnosti neznámy, ale pre technologický svet je to guru. Za ostatný týždeň bolo jeho meno azda najskloňovanejšie vo všetkých významných zahraničných novinách. Informácie sa miešali s klebetami a jeho značka vzrástla, pretože výkonný riaditeľ spoločnosti OpenAI, ktorá minulý rok predstavila softvér ChatGPT, a zároveň jeden z top priekopníkov umelej inteligencie, ostal bez práce. Predstavenstvo firmy ho vyhodilo. A to okamžite vyvolalo revoltu. Prvotná príčina toho všetkého však ďaleko presahuje problémy jednej technologickej spoločnosti.

Nie je to tak dávno, čo vlani na jeseň nastal vo svete obrovský ošiaľ. Týkal sa umelej inteligencie a zapríčinila ho firma OpenAI spustením, dnes už mimoriadne populárneho, chatbota ChatGPT. Vďaka tomu sa sanfranciský start-up, založený v roku 2015, ocitol v centre pozornosti sveta. A hviezda Sama Altmana, výkonného riaditeľa (CEO) spoločnosti, oslnivo zažiarila.

Pod jeho vedením sa spoločnosť OpenAI rekordne rýchlo zmenila z malej neziskovej organizácie na spoločnosť s miliardovým obratom. Altman totiž krátko po tom, ako sa stal v roku 2019 výkonným riaditeľom, vytvoril v rámci firmy aj komerčné krídlo, aby jej umožnil získať miliardy dolárov, ktoré potrebovala na financovanie rozvoja umelej inteligencie.

Úspech OpenAI a boom umelej inteligencie však vyvolali napätie vo vnútri spoločnosti. A nielen v nej. Zrazu sa na stole ocitlo kvantum bezpečnostných aj morálnych otázok negujúcich pozitíva, ktoré môže vývoj umelej inteligencie v rôznych oblastiach priniesť.

Odvolanie Altmana z funkcie výkonného riaditeľa

Konflikt medzi rýchlym vývojom a bezpečnosťou umelej inteligencie sa dostal do popredia v piatok popoludní, keď Altmana z funkcie vytlačili štyria zo šiestich členov predstavenstva OpenAI. Na ich čele údajne stál Ilja Sutskever. Ten patril spolu s Altmanom a ďalšími deviatimi ľuďmi k zakladateľom spoločnosti, ktorá uzrela svetlo sveta ešte v roku 2015.

Vo vedúcom výkonnom orgáne firmy boli okrem Altmana a Sutskevera aj Greg Brockman, ďalší spoluzakladateľ a prezident spoločnosti, a aj traja členovia, ktorí neboli zamestnancami OpenAI – Adam D’Angelo, výkonný riaditeľ webu Quora, Tasha McCauleyová, vedecká pracovníčka v think-tanku RAND Corporation, ktorá je prepojená s Pentagonom, a Helen Tonerová, jedna z riaditeliek v Centre pre bezpečnosť a nové technológie na Georgetownskej univerzite.

Predstavenstvo OpenAI neuviedlo konkrétny dôvod, prečo Altmana vyhodilo. V blogovom príspevku bolo uvedené len to, že s členmi predstavenstva nekomunikoval čestne.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami