Z betónovej džungle na zelené sídlisko. Petržalka pokračuje vo výsadbe stromov

BRATISLAVA – Odpoveďou minulého režimu na bytovú krízu sa v sedemdesiatych rokoch stalo obrovské panelákové sídlisko ušité tak trochu horúcou ihlou. S každým novým zasadeným stromom však Petržalka posiela betónovú džungľu definitívne do minulosti a ukazuje svoju prívetivejšiu tvár, tú zelenšiu.

jesenná výsadba drevín v Petržalke Petržalka začala s výsadbou drevín plánovanou do konca roka. Foto: petrzalka.sk

Z 15-tisícovej dedinky s malými domami, záhradkami a typickými marhuľovými sadmi sa od sedemdesiatych rokov postupne z Petržalky stávala stotisícová mestská štvrť plná panelovej zástavby s absenciou zelene. Vôňa marhuľových sadov Starej Petržalky je už len nostalgickou spomienkou pamätníkov na dávnu minulosť. Pre potreby obyvateľov modernej mestskej štvrte by takáto koncepcia bola pravdaže už aj trochu nepraktická. Stromov však v Petržalke každoročne hojne pribúda, hoci už iného charakteru. Nasledujúce obdobie nebude v nastolenom trende žiadnou výnimkou.

Do konca roka má totiž v Petržalke pribudnúť až 129 nových drevín v dvanástich lokalitách. Pôjde o listnaté a ihličnaté stromy, ako aj o kríky. Výsadbu vykonáva miestna samospráva. „Dreviny sme vybrali s prihliadnutím na ich druh, priestorové vlastnosti územia, vlastnícke vzťahy, vedenia inžinierskych sietí a ich ochranné pásma,“ vysvetľuje na stránke Petržalky vedúci referátu zelene Adrián Ševeček.

Najväčšie zastúpenie medzi novou zeleňou budú mať javory, ktoré sú známe svojou mestskou odolnosťou. Pribudne ich celkovo 42. Dvadsaťtri okrasných čerešní sa ukáže v plnej kráse predovšetkým na jar a početnejšie vysadené budú aj stálozelené vavrínovce.

Okrem týchto dominantných drevín pribudnú v menšom množstve aj mnohé iné. Obyvatelia Petržalky sa tak môžu tešiť aj na voňavé lipy, ambrovníky, jarabiny, jasene, okrasné višne, smreky či ginká špecifické svojou dlhovekosťou a jedinečným tvarom listov. Na zelenej lúke pri Technopole už stojí desať nových mliečnych javorov.

Jesenná a zimná výsadba stromov bude aj v areáloch základných škôl Dudova a Lachova, kde sa počíta s prírastkom tridsiatich stromov. Do konca roka sa ešte viac zazelenajú aj lokality Prokofievova 2, Ševčenkova 35, Smolenická 1, Belinského 2, Jiráskova 2 a 10, Tematínska 10 a 16, Macharova 1 a 3, Gercenova 2, Wolkrova 1, Pifflova 11.

Jeden strom dokáže vyprodukovať zhruba 120 kg kyslíka ročne, čo predstavuje jeho zásobáreň pre dvoch ľudí. Dva stromy tak pokryjú potreby štandardnej štvorčlennej rodiny. Okrem toho pohlcujú stromy oxid uhličitý, čistia teda vzduch a zároveň ho aj ochladzujú.

Stará ľudová múdrosť „Postav dom, zasaď strom!“ nebola určite heslom minulého režimu pri výstavbe Petržalky. Teda minimálne tá druhá časť určite nie. Aj ten dom si akosi poplietli s panelákom. Petržalská verzia by skôr znela: „Postav panelák, ďalší panelák a potom ešte mnoho ďalších panelákov.“ Harmonická symbióza betónu so zeleňou sa tak nekonala. O to spokojnejšia môže byť Petržalka v súčasnosti, keď si svoj prívlastok „zelená“ skutočne zaslúži.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac