Predseda poslaneckého klubu Zelenského strany potvrdil, že Rusko výmenou za neutralitu navrhlo mier

Predseda poslaneckého klubu Zelenského strany Sluha národa Davyd Arachamija potvrdil ruský mierový návrh výmenou za odmietnutie vstupu do NATO. Zároveň dodal, že Ukrajina Rusom nedôverovala.

Postrelený ukrajinský vojak leží na posteli v poľnej nemocnici pri meste Bachmut v Doneckej oblasti. FOTO TASR/AP Postrelený ukrajinský vojak leží na posteli v poľnej nemocnici pri meste Bachmut v Doneckej oblasti. FOTO TASR/AP

Podľa Putina bolo v takzvanej dohode o trvalej neutralite Ukrajiny a bezpečnostných zárukách 18 článkov, kde je „vysvetlené všetko, od vojenskej techniky až po personál Ozbrojených síl Ukrajiny“, a dokument bol údajne podpísaný.

Novinárka Natalija Mosejčuková v rozhovore s Arachamijom poznamenala, že na stretnutí s africkou delegáciou Vladimir Putin ukázal údajne hotový návrh mierovej dohody s Ukrajinou dohodnutý počas rokovaní v Bielorusku.

Na otázku, prečo Ukrajina nesúhlasila s týmto bodom, Arachamija odpovedal, že Ukrajina Rusom nedôveruje, pretože sú pripravení sľúbiť čokoľvek.

Arachamija povedal, že „Putin tento dokument z nejakého dôvodu nezverejnil. Prečo asi? Keby takýto dokument mal, zverejnil by ho,“ povedal.

„Oni skutočne takmer do poslednej chvíle dúfali, že nás donúti podpísať takú dohodu, aby sme prijali neutralitu. To pre nich bolo najdôležitejšie. Boli pripravení ukončiť vojnu, ak by sme súhlasili – ako kedysi Fínsko – s neutralitou a zaviazali sa, že nevstúpime do NATO,“ dodal predseda strany Sluha národa Arachamija.

(ukrajinska pravda, let)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac