Za jeho vznikom stojí aj úspešná slovenská topmodelka. Čomu sa venuje združenie Vetulus?

BRATISLAVA – Na Slovensku existuje niekoľko organizácií, ktoré sa venujú pomoci seniorom. V Bratislave funguje občianske združenie Vetulus, ktoré poskytuje služby pre najstarších obyvateľov a má do budúcnosti smelé plány.

Vetulus_LPS_Skolenie_Seniorov_06 Školenia pomáhajú zlepšiť starším ľuďom kvalitu života. Foto: Vetulus/Liga pre seniorov

Názov občianskeho združenia zakladatelia hľadali dlho. Pôvodne nechceli zvoliť cudzojazyčný názov, ale po troch mesiacoch hľadania vždy zistili, že už taká organizácia existuje. Výraz Vetulus pochádza z latinčiny, čo znamená staručký vo vysokom veku.

S nápadom založiť združenie prišli topmodelka Michaela Kocianová, spolumajiteľ modelingovej agentúry Elite Model Management Sáša Jány a riaditeľka Vetulus Jana Kováčová. „Vetulus založila Michaela, pán Jány a ja, keďže sme všetci osobne zažili v rodine, aké náročné situácie je potrebné zvládať, keď starší člen rodiny vážne ochorie a nikto z nás ani netušil, kde požiadať o pomoc,“ prezradila Bratislavskému Štandardu riaditeľka Vetulus Jana Kováčová.

Prioritou združenia je poskytovať služby starším občanom prostredníctvom dostupného celoživotného vzdelávania a zdravého starnutia. Medzi hlavné výzvy patrí pilotný projekt platformy Liga pre seniorov, ktorý vypracúvajú s pomocou Nitrianskeho samosprávneho kraja a následne plánujú zapojiť aj ďalšie kraje na Slovensku.

„Priznám sa, že sme mali trochu naivné predstavy, no už si zvykáme, že sa dajú zrealizovať iba projekty, na ktoré získame finančné zdroje, a to je na Slovensku náročné. Od septembra nám prebiehajú dvakrát do týždňa školenia pre seniorov zamerané na smart telefóny. Okrem spomínaného hľadania sponzorov sa venujeme tvorbe nášho kľúčového projektu – informačnej platformy Liga pre seniorov. Jedným z našich cieľov je informovaný senior a tento projekt by mal dopomôcť naplniť ho v oblastiach, ktoré sme si vytýčili – všetko o dôchodku, sociálna pomoc, finančné príspevky, zdravie a voľnočasové aktivity,“ spresnila Kováčová.

Zakladateľka a predsedníčka občianskeho združenia Michaela Kocianová. Foto: Vetulus/Liga pre seniorov

Problematika starnutia je dlhodobo okrajovou témou v spoločnosti. Aj z tohto dôvodu sa jednotlivé združenia pomocou rôznych spoluprác spájajú. Medzi takéto organizácie patrí aj Fórum pre pomoc starším, ktoré je známe najmä poradenskou službou Senior linka. „Veľmi radi budeme spolupracovať s organizáciami, ktoré majú rovnaké ciele a zameranie ako my. S pani Gálisovou sme sa stretli na Rade vlády pre práva seniorov a robí veľmi prospešnú prácu. Mali sme tiež stretnutie so Združením kresťanských seniorov Slovenska, Jednotou dôchodcov Slovenska, OZ Bagar, Klubom Luna Senior Friendly. Na našu platformu chceme umiestniť informácie o všetkých serióznych organizáciách z jednotlivých krajov a snáď sa aj touto cestou povedomie o nich zlepší,“ zdôraznila riaditeľka.

Na nedostatok práce sa vo Vetulus sťažovať nemôžu. Seniori im totiž neustále píšu e-maily, prostredníctvom ktorých žiadajú rady, ale aj školenia organizované v ich kluboch. „Zatiaľ však nemáme ani ľudské, ani finančné zdroje, aby sme to zvládli. Preto sme prišli s myšlienkou vypracovať edukačné videá a tie by si vedeli ľudia šíriť a opakovane púšťať,“ zhrnula Kováčová.

Pre vyššiu dôveryhodnosť a odbornosť je súčasťou združenia Vetulus aj Rada garantov, ktorá slúži ako poradný orgán pozostávajúci zo špecialistov z rôznych oblastí. Medzi nich patria psychiatrička Elena Žigová, gastroenterológ Miloš Bubán, ale aj odborníci na médiá a marketing.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok