Rok po uvalení sankcií na ruskú ropu sa cenový strop skláňa pred ekonomickou realitou. Znamená to, že trhy fungujú

Od uvalenia pomerne komplexného sankčného mechanizmu, na ktorom sa podieľali G7, EÚ i ďalšie prozápadne orientované štáty, uplynul rok. Na presné bilancovanie všetkých vplyvov je to pomerne krátke obdobie. Napriek tomu sa v porovnaní s 5. decembrom 2022 rétorika vo viacerých kruhoch, politických, mediálnych či odborných, pootočila. Smerom k realite.

ship-3611264_1920 Ilustračný záber. Foto: LN_Photoart/Pixabay

Hoci sa úniové embargo uchytilo, a ruská ropa prichádza do štátov na starom kontinente v minimálnych množstvách, po roku od jeho uvalenia možno konštatovať, že ide do veľkej miery o boj s veternými mlynmi.

Čoraz väčší počet ekonómov, analytikovzápadných predstaviteľov vraví, že po 12 mesiacoch sa takmer žiadna z ruských surovín, ktoré prúdia k novým kupujúcim, kam Rusko presmerovalo dodávky predtým prichádzajúce do Európy, nepredáva pod cenou 60 dolárov za barel. A fungujúce embargo bez fungujúceho cenového stropu je len akýmsi európskym morálnym leukoplastom.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.