Čo všetko sa mení v dôchodkoch od 1. januára? Tu nájdete prehľad zásadných zmien

Už v januárových výplatných termínoch si dôchodcovia siahnu na vyššie penzie. Vďaka valorizácii poskočia o necelé štyri percentá, pričom u novopriznaných pôjde o dvojciferný skok. Sociálna poisťovňa ich zvýši automaticky, netreba o to nijako špeciálne žiadať. A o tom, v akej konkrétnej sume bude dávka v roku 2024, bude každý poberateľ písomne oboznámený.

pexels-marcus-aurelius-6787711 Ilustračné foto: Pexels.com

Valorizáciu dôchodkov ovplyvňuje inflácia. Pri stanovení konkrétnej percentuálnej hodnoty pre nadchádzajúci rok je dôležitý medziročný rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov za prvých deväť mesiacov a za prvý polrok roka 2023. O tých pravidelne informuje Štatistický úrad SR. Podľa neho tieto ceny stúpli do konca septembra o 12,5 percenta, no za prvý polrok až o 14,5 percenta. Po porovnaní sa podľa zákona dôchodky zvýšia o vyššiu z týchto hodnôt.

Dôchodky priznané v roku 2024 sa teda zvýšia o 14,5 percenta mesačnej sumy dôchodku. Dôchodky priznané pred týmto rokom sa od 1. januára zvýšia o 3,6 percenta. „Na zvýšenie od 1. januára 2024 sa prihliadne na percento mimoriadnej valorizácie od 1. júla 2023,“ informuje poisťovňa. A k dispozícii na webe je už sprístupnená aj Kalkulačka valorizácie dôchodku od 1. 1. 2024.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.