Do dôchodku v sedemdesiatke? Nasledujúci rok prináša tieto zmeny

Téma dôchodkov, a teda predovšetkým ich financovanie, rezonuje už desaťročia. Aj preto sa okrem dobre známeho solidárneho systému, ktorý je na Slovensku známy ako prvý pilier, zaviedli aj ďalšie. Už v roku 1996 oživilo trh aj takzvané doplnkové dôchodkové poistenie. To všetko s jedným cieľom – zachovať si v zrelšom veku životnú úroveň z produktívneho obdobia. Je pravda, že o tieto otázky sa intenzívnejšie zaujímajú skôr staršie ročníky, ale spozornieť by aktuálne mali aj tí, ktorým sa zdá, že sa ich táto téma zatiaľ veľmi netýka.

Terchova_stretnutie_dochodcov10100805-scaled Ilustračný obrázok. Foto: Pavol Ďurčo/TASR

Od januára sa reformou ruší zastropovanie dôchodkového veku. To bolo dlho diskutovanou témou a malo svojich fanúšikov i odporcov. Určenie konkrétnej vekovej hranice odchodu na dôchodok vo veku 64 rokov bolo teda vyhodnotené ako neudržateľné. Najčastejšie zaznievali dôvody súvisiace s poklesom populácie, ale na pozadí dožívania sa vyššieho veku. Nie je to však len o demografii.

„Dĺžka života sa neustále predlžuje, a tak by noví dôchodcovia strávili v budúcnosti na dôchodku omnoho viac času, ako tí súčasní,“ objasňuje situáciu na svojom webe doplnková dôchodková spoločnosť Stabilita.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.