Odišiel milovaný umelec: Dotĺklo láskavé srdce, stíchol chytľavý smiech

SABINOV – Obyvatelia starobylého bývalého slobodného kráľovského mesta Sabinov smútia. Dôvodom je bolestivá správa, ktorá sa rozletela v uplynulých dňoch (13. 12.) medzi domácimi. Zomrel Jozef Demko (†76), hodinár a maliar, ktorý sa staral o hodiny nielen rodákov, ale aj o tie na veži farského Kostola sv. Jána Krstiteľa, a to podľa pamätníkov dokonca od roku 1972.

Jozef Demko Jozef bol podľa domácich smejko. Jeho úsmev bol tzv. nákazlivý. Foto: archív MsKS

Miestni o ňom hovoria veľmi pekne, s láskou a úctou. „Keď som mal zlú náladu a stretol som sa s Jožkom, on sa na mňa usmial a ja, hoci by som aj nechcel, musel som mu úsmev opätovať. Bol to taký smejko. Vždy o sebe hovoril, že je v podstate šťastný človek s kladným vzťahom k ľuďom. On má rád ich a oni zasa jeho. Miloval svoje rodné mesto Sabinov, neraz ho maľoval v noci, ale inšpirovali ho aj kvety, najmä tie lúčne či poľné, a, samozrejme, odveké múzy mužov – krásne ženy. Zhruba pred rokom mal úžasnú výstavu pri príležitosti životného jubilea. Bola to naozaj pastva pre oči,“ smúti Sabinovčan Anton.

Poznamenal, že Jozef Demko nemaľoval tak, ako to bežne robia ľudia z tejto umeleckej brandže. „On dosť často tvoril tzv. na etapy. Napríklad prešlo aj niekoľko mesiacov, čo nechytil do ruky štetec, a potom som ho videl v našom parku alebo v okolí mesta každý deň. Myslím si, že mi naši ľudia dajú za pravdu, že bol neoddeliteľnou súčasťou Sabinova nielen preto, čo robil, ale aj svojím výzorom. Dlhé šedivé vlasy, rovnaká brada a zvláštny štýl obliekania doplnený neobyčajnými šperkami… bude mi za ním smutno,“ utrel si slzy, ktoré mu zrazu vyhŕkli.

Jeho slová potvrdil aj text spomienky, ktorý uverejnila na sociálnej sieti sabinovská radnica. „Pri pánovi Demkovi ste ťažko zistili, kedy mal zlý deň, pretože jeho tvár takmer vždy zdobil úsmev. Vždy slušne odzdravil, čosi vtipné doložil a usmial sa. Každé ráno ste ho mohli stretnúť, ako kráča z domu mestom do práce. Vždy veľký štramák, s klobúkom a šálom, rád sa ozdobil aj šperkami. Bol to vrelý lokálpatriot, úprimný, ľudský filantrop so silným hlasom aj v umení. Stal sa neoddeliteľnou súčasťou Sabinova, jeho obrazy zdobia mnoho priestorov, bytov či organizácií. Šťastlivci, ktorí s ním mali osobnú skúsenosť, na jeho prítomnosť azda nikdy nezabudnú. Vo svojej tvorbe zostáva pán Jožko Demko navždy s nami. Budete nám chýbať, maestro. Odpočívajte v pokoji.“

Riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Sabinove Jozef Váhovský si tiež zaspomínal na svojho priateľa. „V septembri 2022 sa maliar, hodinár, ale hlavne Sabinovčan a človek s veľkým srdcom tešil vernisáži s názvom Jozef Demko, maliar (nášho) času. Od dnešného dňa sa stal maliarom (minulého) času. Česť jeho pamiatke a nech pohľadom zhora maľuje Sabinov aj naďalej. Ďakujeme.“

Posledná rozlúčka so zosnulým bude v pondelok 18. 12. 2023 o 10.00 hod. v Dome smútku v Sabinove.