V Košiciach protestovali proti vláde tisícky ľudí

KOŠICE – Protivládny protest pritiahol na košickú Hlavnú ulicu pred Vedeckú knižnicu omnoho viac ľudí ako pred pár dňami. Emóciami nabitá atmosféra bola svedectvom rozhorčenia nad rušením Úradu špeciálnej prokuratúry a ďalšími navrhovanými vládnymi zmenami.

Ľudia sú odhodlaní zabojovať o demokraciu aj v Košiciach. Foto: Dušan Guman

„Fico do basy, my ostávame v Európe!” ozval sa z davu výkrik na začiatku zhromaždenia. Volanie po uväznení známeho politika bolo leitmotívom večerného protestu a vracalo sa vo vlnách. Podľa agentúry TASR sa protestu zúčastnilo viac ako dvetisíc ľudí. Jeden z transparentov pripomínal analógiu s obdobím mečiarizmu: Valec 1994 až Valec 2024.

Druhé zhromaždenie v Košiciach pritiahlo na námestie tisícky ľudí. Video: Dušan Guman

Zhromaždenie moderovali Igor Holéczy z Progresívneho Slovenska a Peter Čech zo Slobody a solidarity. Pripomenuli Ficove a Pellegriniho výroky, ktoré nesplnili, napríklad ten predsedu parlamentu, že si nevie predstaviť spoločnú politickú budúcnosť s Róbertom Ficom. Zuzana Mesterová z Progresívneho Slovenska pripomenula, o čom sa v týchto dňoch hlasuje v parlamente; dav ľudí rečníkom aplaudoval.

Pred protestujúcich predstúpila aj bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. „My budeme bojovať v parlamente, vy nás podporte na ulici!“ poprosila skandujúcich a vyzvala ľudí na podporu prezidentského kandidáta Ivana Korčoka.

Okrem prokuratúry chcú zrušiť aj úrad pre oznamovateľov korupcie

Silným momentom boli verše nedávno zosnulého Tomáša Janovica o námestiach bojujúcich za správne veci. Záchranár František Majerský z KDH upozornil, že Ficova vláda namiesto zákonov pre ľudí rieši políciu, špeciálnu prokuratúru a podobne. Ďalší príhovor mal aktivista Tino Kantor. Odznelo v ňom, že demokraciu si musíme vybojovať. Myšlienku pridal Daniel Liška, ktorý bol aj pri Nežnej revolúcii v roku 1989: Treba veľa tmy, kým ľuďom začne svitať. Na záver zhromaždenia si prítomní spoločne zaspievali štátnu hymnu.

„Prišiel som preto, lebo si uvedomujem vážnosť a dôležitosť inštitúcie ako je špeciálna prokuratúra a dôležitosť boja proti korupcii. O zrušení prokuratúry predsa nemôžu rozhodovať ľudia, ktorých sa činnosť tejto prokuratúry týka,” povedal nám Košičan Martin, ktorý pre momentálne pomery na Slovensku uvažuje o odchode s rodinou do zahraničia. „Účasť na takýchto protestoch považujem za poslednú možnosť, ako situáciu na Slovensku ešte zachrániť.

Foto: Dušan Guman


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok