Orbán môže za zmarenie 50 miliárd eur pre Ukrajinu čeliť najväčšej zbrani, akú má EÚ k dispozícii

V Európskej únii sa hľadajú cesty, ako obísť Maďarsko, ktoré minulý týždeň zablokovalo balík finančnej pomoci Ukrajine s výškou 50 miliárd eur. V pondelok o tom informoval britský denník Financial Times.

Belgium EU Summit Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána chcú potrestať tým, že mu odoberú „právo veta“ medzi členskými štátmi Európskej únie. Médiu to oznámilo množstvo anonymných úradníkov z EÚ.

Podľa informácií Financial Times možno proti Orbanovi použiť ustanovenia článku 7 Zmluvy o Európskej únii. Ten umožňuje zablokovať „právo veta“ určitej krajiny za predpokladu, že poruší zásady právneho štátu.

Ako píše Financial Times, pri tomto článku ide v „podstate o najväčšiu zbraň EÚ proti členskému štátu“ a mnohé štáty sú z jeho prípadného použitia nervózne.

Článok 7 Zmluvy o EÚ hovorí doslovne o tom, že Rada môže „kvalifikovanou väčšinou rozhodnúť
o pozastavení určitých práv vyplývajúcich z uplatňovania zmlúv pre príslušný členský štát vrátane
hlasovacieho práva zástupcu vlády tohto členského štátu na zasadnutiach Rady“.

Úvahy o potrestaní Maďarska povzbudzuje aj fakt, že Maďarsko nemá garantovaného ochrancu. V tradičnom spojencovi Poľsku sa k moci po nedávnych parlamentných voľbách dostala liberálna opozícia na čele s Donaldom Tuskom.

Prioritou údajne stále ostáva presvedčiť Orbána, aby v tomto boji ustúpil. Ak sa to nepodarí, ďalší 26 členovia EÚ by sa mohli dohodnúť sami, hoci by to trvalo nejaký čas a išlo by len o krátkodobú nápravu.

„Možno nás Maďarsko prinúti použiť niekoľko rôznych nástrojov. Ale v konečnom dôsledku nám Maďarsko nemôže zabrániť v poskytovaní peňazí Ukrajine,“ povedal jeden z predstaviteľov pre denník.

Veľmi ostro sa na margo Orbánovho ťahu vyjadril stály predstaviteľ Litvy v Európskej únii Arnoldas Prantskevičius. Orbanovi navrhol vystúpenie Maďarska z EÚ, ak krajina nezdieľa spoločné hodnoty a ambície tohto bloku.

Ukrajina v piatok vyzvala Európsku úniu, aby do januára budúceho roka tento obrovský finančný balík uvoľnila. Kyjev „očakáva, že všetky potrebné právne procedúry budú ukončené v januári 2024, čo nám umožní čo najskôr získať príslušné finančné prostriedky,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení.

Rokovania o podpore Ukrajiny sa týkali 50 miliárd eur pre budúci rok, z nich 17 miliárd mali tvoriť nevratné granty a 33 miliárd pôžičky. Proti návrhom eurokomisie mali okrem Maďarska výhrady takzvané „šetrné“ členské štáty, ktoré sú čistými platcami do rozpočtu EÚ.

Lídri EÚ by vo veci 50 miliardového balíka mali opätovne rokovať na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli začiatkom budúceho roka.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok