Valaliky budú potrebovať 16-tisíc ľudí, dodávať by ich mali aj školy

KOŠICE – Priemyselný park pri Košiciach s automobilkou Volvo plánuje angažovať tisícky zamestnancov. Osobitný dôraz kladú firmy na životné prostredie. Odbornú prípravu budúcich zamestnancov zveria i školám. Aktivovať by tiež mali dlhodobo nezamestnaných a vylúčené komunity.

Vyše miliardová investícia automobilky a okolo 4 500 nových priamych pracovných miest. Ďalšie majú vzniknúť u subdodávateľov Volva. V priemyselnom parku a u subdodávateľov má nájsť prácu spolu 16 000 zamestnancov vrátane dlhodobo nezamestnaných z Košického a Prešovského samosprávneho kraja.

Pracovné sily riešia so školami

Ako Košický Štandard informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, oslovené zariadenia sú DSA Trebišov, SOŠ technická Šaca-Košice, SOŠ technická v Rožňave, Spojená škola v Prešove, SOŠ technická v Michalovciach, SPŠ technická v Spišskej Novej Vsi, SPŠ elektrotechnická v Košiciach a SOŠ služieb a priemyslu sv. Jozafáta v Trebišove.

V priemyselnom parku chcú vybudovať nový vodovod a kilometre kanalizácie. Foto: valaliky.eu

Absolventov majú pripravovať na pozície mechanik nastavovač, mechanik – mechatronik, autotronik, programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, mechanik – elektrotechnik, mechanik strojov a zariadení, obrábač kovov, nástrojár a na pozície v oblasti strojárstva, mechatroniky, elektrotechniky a logistiky.

Osloviť chcú tisíce nezamestnaných, aj vylúčené komunity

„Možnosť zamestnania našich študentov v spoločnosti Volvo Car vnímame s perspektívou a pozitívne. V regióne Zemplína nám vznikne výrazná a zaujímavá ponuka na pracovnom trhu. Skutočnosť v podobe potenciálneho zamestnania v spoločnosti Volvo Car vytvára pre našu Súkromnú strednú odbornú školu DSA v Trebišove perspektívu pre rozvoj študijných odborov s maturitou, ako sú mechanik nastavovač pre oblasť CNC strojov, mechanik mechatronik a technik vodár, vodohospodár,“ priblížil pre Štandard riaditeľ školy Miroslav Tóth.

O výstavbe priemyselného parku sa informoval aj bývalý premiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor. Foto: valaliky.eu

„Osnova odborných predmetov a predmetov s odborným výcvikom je realizovaná podľa súčasných moderných štandardov, ktoré boli auditované našimi partnermi, napríklad Magnou PT, Tatravagónkou Poprad, Jaguárom Land Rover Nitra, APZD a Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou.“ Škola s Volvom v prípade spolupráce urobí analýzu požiadaviek na odborné znalosti a zručnosti absolventov a jej výsledok zapracuje do obsahovej stránky odborných predmetov, resp. do osnovy a organizácie odborného výcviku.

20 000 nezamestnaných chcú rekvalifikovať na pozíciu operátor výroby a takmer 5 000 na iné odborné pozície. Valaliky Industrial Park a Volvo Cars spolupracujú tiež s Úradom splnomocnenca vlády pre rómske komunity a podnikmi, ktoré realizujú zamestnávanie vylúčených komunít. V rámci pilotného projektu sa niekoľko prvých záujemcov z východu zamestná priamo vo Švédsku.

Letecký záber na miesto priemyselného parku a automobilky Volvo. Foto: valaliky.eu

Polepšia si dravce i sysle

Vodojem Šaca spojí park a okolité obce vodovodom s dĺžkou 21,7 km. Nové trasy splaškovej kanalizácie budú mať dĺžku takmer 10 kilometrov. V katastri Skároša vznikne sysľovisko. Prilepšiť by si tak mali orol kráľovský a sokol rároh. Od firmy dostanú hniezdne búdky na stožiaroch vysokého napätia a hniezdne podložky.

Firma Valaliky Industrial Park sa zaviazala vysadiť topole. Nemali by chýbať krovinové lemy a zatrávnené protihlukové valy. Archeológovia v lokalite odkryli stredovekú germánsku osadu a pohrebisko. Pri výstavbe parku uprednostnia podzemné elektrické vedenia a zabezpečia už existujúce vedenia. Elektromobily budú expedované iba vlakovou dopravou. Za viac ako 67 miliónov eur sa vybudujú trate v dĺžke 10 km a 200-metrové nástupište pre cestujúcich.

(Použitý zdroj a foto: valaliky.eu)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok