Dráma z dediny, ktorú treba vidieť počas Vianoc. Čo sú prednosti filmu Sedliaci

Reprofoto: Youtube.com: CHŁOPI | oficjalny zwiastun (official trailer) Reprofoto: Youtube.com: CHŁOPI | oficjalny zwiastun (official trailer)

Do kín prichádza najnavštevovanejší poľský film tohto roka. Snímka je nominovaná na Oskara, ide o filmovú adaptáciu Reymontovho románu, za ktorý získal Nobelovu cenu. Príbeh o živote na dedine, konflikte tradícií a lásky, morálnych dilemách a ľudskej zlobe.

Film Sedliaci je nakrútený podľa rovnomennej knihy, za ktorú dostal jej autor, Władysław S. Reymont, v roku 1924 Nobelovu cenu za literatúru. Takmer o sto rokov neskôr sa dočkal výnimočnej filmovej adaptácie, ktorá pracuje s animovanou maľbou. Reymont je v poľskej literatúre mimoriadne cenený autor, tematicky blízky nášmu Švantnerovi či Hečkovi, ale s podstatne väčším úspechom. Poliaci očakávajú, že najnovší film môže smelo zabojovať o Oscara.

Film Sedliaci sa odohráva na dedine. Uvidíte v ňom Vianoce, svadbu, páranie peria, či zber kapusty. Celý príbeh sa však točí hlavne okolo pôvabnej Jagny – mladej dievčiny, za ktorou „behá“ polovica dediny. Vlastná matka sa však dohaduje o jej „predaji” starému vdovcovi za úrodný kus zeme a má nádej, že ten čochvíľa zomrie, Jagna zdedí aj zvyšok jeho majetku a bude najbohatšia v dedine. Do hry však vstupujú jeho deti, ktorým lakomý otec nechce dať až do svojej smrti ani kúsok poľa, aby mohli uživiť rodinu. Tak si z nich robí svojich vazalov a keď sa mu vzoprú, vyhodí ich z domu. Navyše, synovi Antonovi, ženatému a s deťmi, sa Jagna páči a potajomky za ňou chodí, dokonca aj vtedy, keď sa už stane ženou jeho otca.

Naoko zvyčajné dedinské intrigy v sebe skrývajú esenciu hlboko zakorenených krívd. Zvady o majetky, veľké ego a vlastná pýcha, majetnícka závisť, osočovanie a ohováranie, násilie na ženách či morálna neoblomnosť najslabšej postavy v príbehu.

Vo filme uvidíte ľudské premeny, ktoré držia diváka v napätí počas celého filmu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami