Slovenské štátne dlhopisy majú rekordne vysoký úrok. Lacnejšie si požičiava už aj Grécko

_DSC2576 Ilustračná foto: Unsplash

Úroky slovenských štátny dlhopisov dosiahli rekordnú úroveň. V eurozóne sme sa tak umiestnili na druhej priečke hneď za Talianskom. Lacnejšie si požičiava už aj Grécko.

Slovensko si peniaze požičiava draho. Vyplýva to z úrokov našich štátnych dlhopisov, z ktorých predaja vláda financuje fungovanie štátu. Aktuálne ich výška dosiahla hodnotu 3,38 percenta v prípade dlhopisov s dobou splatnosti desať rokov. Dlhopisy so splatnosťou 30 rokov sa v stredu predávali s úrokom takmer 4,2 percenta. To je len o približne 0,25 percenta menej ako úrok 30-ročných dlhopisov Talianska, ktoré je v súčasnosti krajinou s najvyšším úrokom v eurozóne.

Na porovnanie, úroky gréckych desaťročných dlhopisov dosahujú výšku 3,27 percenta a portugalských 2,93 percenta. Tieto krajiny musela pritom pred bankrotom zachraňovať EÚ aj Medzinárodný menový fond (MMF).

Štátne dlhopisy skončili rok 2023 s priemerným úrokom 3,74 percenta. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) má za sebou (informácia z konca roka) posledný tohtoročný predaj dlhopisov. V novembrovej aukcii boli predané dlhopisy v celkovej hodnote 524,3 milióna eur.

Podľa vyjadrenia Ministerstva financií (MF) SR v roku 2023 plánovala táto agentúra predať dlhopisy v hodnote osem miliárd eur. „Pre pretrvávajúci vojenský konflikt na Ukrajine, vysokú infláciu, vývoj verejných financií a rozpočtový deficit však bola nútená zvýšiť predaj dlhopisov na konečných 10,5 miliárd eur,“ uviedol rezort.

Kým v roku 2022 štát dokázal predať dlhopisy v priemere za 2,45 percenta, v roku 2023 to bolo na úrovni 3,74 percenta.

„Enormný nárast deficitu a dlhu počas predchádzajúcich troch rokov spôsobili, že sme sa v októbri dostali medzi najrizikovejšie krajiny eurozóny. Napríklad pri predaji 10-ročných dlhopisov sme sa dostali k ročnej úrovni štyri percentá a zaradili sme sa tak ku krajinám, ako sú Grécko, Chorvátsko či Cyprus, teda krajiny s horším ratingom, ako má Slovensko,“ uzavrel rezort.

Schodok slovenského štátneho rozpočtu je v roku 2024 najvyšší v EÚ


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami