Rusko zatiaľ nemá finančné problémy, no nákladná vojna mu pomaly rozpúšťa nahromadené rezervy

Russia Putin Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Aj keď ruské hospodárstvo rástlo a tamojšia vláda dokázala stlačiť deficit štátneho rozpočtu na jedno percento, obrovské zvýšenia výdavkov na obranu museli byť skadiaľsi kryté. Kremeľ vo veľkom čerpá svoje rezervy. A hoci má ešte hlboko do vrecka, nie všetky vie reálne využiť.

Pred necelým pol rokom obehla médiá správa o tom, že Kremeľ prudko zvyšuje svoje výdavky na obranu. Tie boli ešte v predvojnovom roku 2021 na úrovni 3,6 bilióna rubľov (zhruba 37 miliárd eur). V roku 2023 plánoval Kremeľ utratiť už podstatne vyššiu sumu – takmer päť biliónov rubľov (52 miliárd eur).

Avšak reálna výška výdavkov na obranu presiahla túto sumu už krátko po prvom polroku. V auguste preto vydala Moskva avízo, že zvyšuje výdavky na obranu na závratných 9,7 bilióna rubľov (zhruba sto miliárd eur), čo predstavovalo približne tretinu všetkých výdavkov štátneho rozpočtu a zhruba 5,5 percenta hrubého domáceho produktu.

Na rok 2024 počíta Putin s ešte vyššími výdavkami na obranu, ktoré sú odhadované na úrovni 10,8 bilióna rubľov (112 miliárd eur). Zároveň ráta s celkovými výdavkami na úrovni bezmála 37 biliónov rubľov a príjmami do štátnej pokladnice na úrovni vyše 35 biliónov rubľov, čo by muselo znamenať, že sa finančné toky do rozpočtu Kremľa medziročne zvýšia o závratných 22 percent, čo je pomerne odvážna prognóza.

Niekde sa to muselo odraziť

Financovanie nákladnej vojny sa však odrazilo na stave ruského rezervného fondu – Fondu národného blahobytu (NWF).


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami