Z bývalej baleríny je matka ôsmich detí. Teraz súťaží na svetovej miss, no žne aj tvrdú kritiku

Zopár rokov sledujem na Instagrame účet Ballerina Farm. Stojí za ním výnimočná žena, ktorá v súčasnej hektickej dobe ukazuje presný opak mediálneho obrazu o tom, čo znamená byť matkou, mať veľkú rodinu, žiť na vidieku a usilovať sa o sebestačnosť.

hannah

Hannah Neelemanová je vyštudovaná balerína prestížnej americkej školy Juilliard. Dnes sa však tanečným krokom pohybuje len v kuchyni ich veľkej rodinnej farmy, pričom v šatke jej pokojne spí batoľa a okolo nej poskakuje ďalších sedem potomkov.

Ale pekne po poriadku

Vo viacerých videách Hannah s manželom Danielom Neelemanom priznávajú, že boli „mestské deti“. Ona trávila čas v tanečných štúdiách skúšajúc rôzne kroky a figúry. On má zas bakalársky titul z histórie a magisterský titul z obchodu.

Stretli sa počas vysokoškolského štúdia na basketbalovom zápase, neskôr išli niekoľkokrát na rande a už po troch mesiacoch boli svoji. Obaja pochádzajú z mormónskych rodín, kde je takýto rýchly vstup do manželstva bežný. Hannah je z deviatich detí a aj Daniel má osem súrodencov – z toho len jedného brata a sedem sestier – čo jeho manželka často zdôrazňuje ako skvelé východisko jeho džentlmenského správania sa k ženám.

Keď Daniel ukončil štúdium, presťahovali sa do brazílskeho veľkomesta São Paulo, kde štyri roky pracoval v technologickom start-upe. Ich rodina sa postupne začala rozrastať, ale život na opačnej pologuli predznamenal aj ich budúcnosť a dal im do vienka niečo dovtedy nepoznané – lásku k farmárčeniu. Zatiaľ čo ich kamaráti a kolegovia sa cez víkendy hrnuli na pláž, oni dvaja smerovali do vnútrozemia Brazílie a skúmali tamojšiu poľnohospodársku komunitu. Šokovaní ostali pri návšteve dobytčieho ranča v strednej Brazílii, keď sa Daniel nemohol prestať pozerať na ošípané, ktoré neboli zavreté v boxoch, ale voľne sa pásli bok po boku s kravami.

Postupne sa ich snom stalo vychovávať svoje deti na farme. V roku 2017 sa rozhodli vrátiť do Ameriky a založili svoju vlastnú usadlosť neďaleko mesta Kamas v štáte Utah. Ostali verní príkladu z južnej polovice sveta. Na vysokohorských pastvinách s chladnými letami a zasneženými zimami chovajú ošípané druhu Berkshire cenené pre šťavnatú chuť mäsa a hovädzí dobytok Angus.

Aby trochu zdôraznili, že ide o prvú generáciu farmárov, ktorí nemajú žiadne skúsenosti, vybrali si výstižný názov Ballerina Farm, ktorý odkazuje na tanečné schopnosti Hannah.

Daniel a Hannah. Reprofoto: Instagram

„Predtým, ako sme začali chovať zvieratá, sme mali len predstavu farmy, výchovy detí a ošípaných, a to všetko bol len taký šťastný farmársky život, ktorý sme si vytvorili v našich predstavách. Ale v skutočnosti to tak nefunguje,“ hovorí v úvodnom videu na stránke ich usadlosti Hannah. Dodáva, že všetko im trvalo dvakrát dlhšie a aj štyrikrát zopakovali chyby, ktorým sa skúsení farmári dokázali vyhnúť. V ich živote neexistuje dovolenka a ani deň voľna, lebo dobytok môže svojho pána potrebovať aj v noci.

Je domáce vzdelávanie tá správna cesta?

Medzitým sa objavovali aj pochybnosti, či je tento spôsob výchovy detí ten správny. S odstupom času vraj vidia, že áno.

„Každý deň som so svojou rodinou. Pracujeme spolu, učíme sa spolu, bojujeme spolu. Zdieľame nespočetné množstvo neoceniteľných okamihov, ktoré sa dostanú len veľmi málo ľuďom. A za nič by som to nevymenila,“ hovorí mladá žena. „Farma je každým dňom čarovnejšia,“ uzatvára.

Napriek tomu sa v komentároch vždy nájde dostatok kritikov, ktorí mladej matke vyčítajú, že jej deti nechodia do školy, celý deň len pomáhajú na farme a nikdy ich nevidia učiť sa alebo písať. Hannah totiž učí deti doma a raz týždenne k nim prichádza učiteľka. Nevedno, či je to dostačujúce, alebo vedomosťami zaostávajú za deťmi v ich veku.

Človek sa však nemôže zbaviť pocitu, že deti rodičov, ktorí pracujú od 9 do 17, domov prídu podvečer, výhľad majú akurát na paneláky oproti a v škole často čelia šikane, nemusia byť šťastnejšie, hoci majú rôzne možnosti krúžkov a ďalších rozvojových aktivít.

Kritiku si vyslúžila aj vtedy, keď spolu s manželom ohlásili, že čakajú ôsme dieťa. Komentujúci z viacpočetných rodín ju upozorňovali, že deti nebudú vždy malé a budú si vyžadovať individuálnu pozornosť. Niektorí tvrdili, že pri takom veľkom počte detí nie je možné, aby sa všetky cítili milované a vypočuté. Koľko pravdy sa v týchto výčitkách skrýva, nie je možné overiť. Sociálne siete sú obsahom klamlivé a influenceri, medzi ktorých možno oboch rodičov zarátať, zdieľajú prevažne pekné chvíle.

Varí z vlastných potravín

To, čo robí farmársku rodinku pozoruhodnou, však nie je len výchova detí. Tradičný spôsob života vidieť aj v domácnosti, kde sa obaja rodičia usilujú o čo najväčšiu sebestačnosť. Používajú mäsové výrobky z ich farmy a Hannah má veľkú záhradu, v ktorej pestuje rozličnú zeleninu. Zároveň to slúži aj na zárobok. Výrobky – od mäsa, pečiva, múky, kvásku, oblečenia až po smaltovaný riad – predávajú na vlastnom e-shope.

Kupované pokrmy, ktoré stačí už len prihriať, zrejme v tejto domácnosti neexistujú. Hannah pravidelne pripravuje maslo, smotanu či syr a tieto procesy zdieľa aj pre svojich fanúšikov. Hoci na sociálnej sieti pridáva videá prípravy rôznych jedál úplne od piky, priznáva, že to nerobí zakaždým. Siahne napríklad aj po kupovaných cestovinách, hoci si ich vie pripraviť sama. Väčšinu potravín má však domácich, bez umelých prísad, ktoré najväčšmi škodia zdraviu.

„Život je lepší, keď poznáme svojich farmárov a poznáme svoje potraviny. Keď si sadneme k jedlu, na ktorého pestovaní sme sa podieľali alebo vieme, ako bolo vypestované, cítime vďačnosť a úctu,“ hovorí Hannah.

Príjemné prostredie rustikálnej kuchyne, hudba a pohľad na ušľachtilú ženu, vytvárajú z jej videoreceptov umelecký zážitok. Veď posúďte sami.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hannah @Ballerina Farm (@ballerinafarm)

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hannah @Ballerina Farm (@ballerinafarm)

Na druhej strane neskrýva, že celá rodina sa občas stravuje aj v reštaurácie, najmä keď nestíha variť, alebo je vyčerpaná.

Nevyhýba sa ani zdieľaniu bežných farmárskych prác, keď sa nachádza v špinavom prostredí. Sledovatelia si tak môžu vychutnať ranné dojenie kravy menom Tulip, vidieť ju ako obára obrovského moriaka, ktorého neskôr upečie na Deň vďakyvzdania či pozorovať jej pevný stisk, keď sa snaží husi vymáčať boľavú nohu v liečivom roztoku.

Často ju pritom sprevádza kŕdeľ detí. Starší chlapci sa aktívne zapájajú, niekedy namiesto nej podoja kravu, alebo pozbierajú vajcia sliepkam. Dievčatá sa zas činia v kuchyni, umývajú riady a pomáhajú s prípravou jedál.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hannah @Ballerina Farm (@ballerinafarm)

Pre milionára je všetko ľahšie

Napriek početnej fanúšikovskej základni možno tvrdiť, že veľká časť ľudí, vrátane farmárov, má na mladý pár ťažké srdce. Dámsky magazín Evie približuje, že príčinou je bohatý pôvod Hanninho manžela Daniela Neelemana. Ten je synom Davida Neelemana, úspešného podnikateľa so značným majetkom, ktorý založil JetBlue a niekoľko ďalších leteckých spoločností.

Toto odhalenie značne naštrbilo vizáž rodiny, ktorá sa stala sebestačnou vďaka vlastnej tvrdej práci. Kritici Neelemanovcom vyčítajú, že nejde o priemernú farmársku rodinu a že otvorene nehovorili o svojom privilegovanom postavení.

Farmu mali podľa informácií Vox kúpiť za 2,75 milióna dolárov. Liatinový sporák Aga, ktorý je ústrednou kulisou Hanniných príspevkov, sa predáva za najmenej 20-tisíc dolárov. Podľa niektorých je chov toľkého dobytka taký nákladný, že je dokonca nepravdepodobné, aby Neelemanovci žili z výnosov svojej farmy.

Je však na mieste pýtať sa, prečo by to niekomu malo prekážať? Je pochopiteľné, ak cíti pocit krivdy či závisť farmár, pre ktorého môže zlá sezóna znamenať aj zánik podnikania alebo zadlženie sa. No nie je chvályhodné, ak milionár namiesto bohémskeho života s vyloženými nohami uprednostní tvrdú prácu, z ktorej môžu mať úžitok aj ďalší ľudia?

Stane sa svetovou kráľovnou krásy?

Účet poskytuje aj iný typ obsahu, hoci v menšej miere. Sympatická blondínka si napriek množstvu povinností udržiava pozitívny vzťah k športu a často zdieľa útržky z cvičenia, behania alebo tanca.

Napriek početným pôrodom má perfektnú postavu, o čom svedčia aj jej úspechy. V roku 2021 vyhrala Miss Utah, hoci bola v štvrtom mesiaci tehotenstva a pred pár mesiacmi získala opäť s dieťaťom pod srdcom titul Mrs. America 2023, čo je súťaž určená pre vydaté ženy. Víťazka z každého štátu sa potom zúčastní na medzinárodnom podujatí. Táto súťaž sa na rozdiel od mnohých iných zameriava na osobné aj spoločenské úspechy svojich účastníčok a zdôrazňuje význam a vplyv vydatých žien v spoločnosti.

Mediálne známy sa stal jej silný pro-life odkaz, za ktorý si vyslúžila ovácie v stoji. Keď sa jej porotca opýtal, kedy sa v živote cítila najsilnejšia, odpovedala: „Takto som sa cítila už sedemkrát, keď som priniesla na zem tieto posvätné duše. Keď držím v náručí novorodeniatko, pocit materstva a privádzania ich na zem je ten najsilnejší pocit, aký som kedy pocítila.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hannah @Ballerina Farm (@ballerinafarm)

Tohtoročná medzinárodná súťaž sa začala 14. januára v Las Vegas a Hannah sa na nej zúčastňuje, hoci len začiatkom januára porodila svoje ôsme dieťa.

Veľkú kritiku si preto vyslúžila aj za svoje video, v ktorom zdieľala prvých dvanásť dní jej šestonedelia. Je to kompilácia jej účesov, mejkapu, cvičenia, skrášľovacích metód, skúšania rôznych šiat a cesty do Las Vegas. Mnohé ženy ju však v komentároch upozorňujú, že mala radšej dbať na zotavenie sa a bezpečný vývoj batoľaťa. Iné zas zdôrazňujú, že ide o šialené tempo a odkazujú čerstvým matkám, aby sa s ňou neporovnávali, lebo je úplne prirodzené cítiť sa po pôrode nevládne a oddychovať.

Problémom však je, že nech by sa rozhodla akokoľvek, nikdy by neulahodila všetkým. Keby na súťaž nešla, mohlo by sa to považovať za dôkaz, že nezvláda skĺbiť materstvo s osobnými úspechmi. Keby ostala len matkou v domácnosti, ľudia by ju ľutovali, že sa točí iba v kruhu domácich prác a je slúžkou svojej rodiny. Keby ostala po ôsmom pôrode oddychovať, vyčítali by jej, že si nemala robiť toľko detí, ak ju to vyčerpáva. A tak ďalej. Kritikov je zvyčajne z každej strany dosť. Najlepšie to ilustrujú komentáre s desiatkami páčikov, v ktorých ju kritizujú za to, že sa nevyjadrila k vojne na Blízkom východe.

Mladá influencerka však žije svoj život podľa seba a verejným prezentovaním sa pomáha budovať rodinnú značku.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hannah @Ballerina Farm (@ballerinafarm)

A táto stratégia je mimoriadne úspešná. Počet jej fanúšikov rastie každým dňom. Na Instagrame má 8,6 milióna sledovateľov, čo sa síce nemôže porovnávať s 279 miliónmi biznisovo-moderného sveta bezdetnej speváčky Taylor Swift, ale nejde ani o zanedbateľné číslo. V čoraz individuálnejšom svete mestských a malých či dokonca bezdetných rodín, sú Neelemanovci raritou. Je pochopiteľné, že fascinujú široký okruh ľudí a pre mnohých zosobňuje ich život sen, v ktorom by sa chceli aspoň ocitnúť, ak už nie priamo ho žiť.

Ten sen nie je dokonalý. Obsahuje plač a škrekot detí, hnoj, špinavé oblečenie, uvoľnené pramene vlasov, rozhádzanú kuchyňu a manuálne náročnú prácu. Na druhej strane dokazuje, že je normálne chcieť veľkú rodinu, dom v prírode a možnosť robiť na seba. Zatiaľ čo značná časť dnešného sterilného sveta prezentuje najmä finančnú nákladnosť detí, nedostatok a finančnú nedosiahnuteľnosť vlastného bývania, potláča význam manželstva a zdôrazňuje potrebu pracovnej kariéry.

Nie je náhoda, že účty ako Ballerina Farm sa do popredia dostali práve počas covidu. Keď ide do tuhého, zrejme mnohí by si priali žiť práve takto.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok