Aj toto platíme z EÚ: Slovenská mládež robí striptíz v gej bare

Záber z videa Dragtivism v Španielsku. Reprofoto YouTube

Zatiaľ čo na mítingoch sa protestovalo proti ministerke kultúry Šimkovičovej, ktorá sa ohradila voči košickému tréningu dragu (Dragtivism) pre európsku mládež, Štandard našiel video z jeho predchodcu – workshopu Dragtivism 3.0 v Španielsku, ktorý tiež dotovala EÚ. V rámci záverečného vystúpenia dievča s odhalenou hruďou a Slovák v ženskom odeve z organizácie Saplinq predviedli šou, ktorá by sa uživila aj v striptízovom klube.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa 12. januára v reakcii na článok denníka Štandard na sociálnych sieťach vymedzila proti workshopu Dragtivism, ktorý sa 31. januára skončil v Košiciach. Avizovala aj stopku dotáciám pre LGBT mimovládky z fondov ministerstva kultúry.

Na jej vyhlásenie zareagovala časť slovenskej umeleckej obce online petíciou, pod ktorou je v súčasnosti 190-tisíc podpisov. Odstúpenie ministerky žiadali aj protestujúci v rámci štvrtkovej demonštrácie proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry.

Odkazy ministerke kultúry od demonštrantov umiestnené na bráne ministerstva kultúry. Foto Dana Vitálošová/Štandard

Zatiaľ čo väčšina slovenských médií takmer každý deň od vyhlásenia Martiny Šimkovičovej publikovala články a rozhovory s umelcami, v rámci ktorých zneli odsudzujúce vyjadrenia na adresu ministerky, žiadne médium nevidelo problém vo workshope, ktorý Šimkovičová na sociálnej sieti kritizovala.

Štandard na tréning Dragtivism, ktorý bol pokračovateľom španielskeho workshopu, upozornil 15. decembra 2023. Mládežnícka výmena dotovaná z programu Európskej únie Erazmus+ sa konala v termíne 20. – 31. januára 2024.

Výmeny európskej mládeže organizuje vždy jedna neziskovka v spolupráci s partnerskými mimovládkami. Koordinátorskou mimovládkou workshopu Dragtivism 2024 na Slovensku bola rakúska Spiel_Raum – Raum für Bewegung, Theater und Anti-Diskriminierung.

Partnerskými organizáciami mládežníckej výmeny Dragtivism na Slovensku bolo 11 mimovládok z desiatich krajín EÚ. Figuroval medzi nimi aj slovenský Saplinq. Európska únia projekt podporila sumou 32 579 eur.

Mimovládka z Košíc v tomto projekte hrala významnú úlohu. Workshop sa totiž uskutočnil v Košiciach, v priestore LGBT komunitného centra Prizma, ktoré Saplinq založil. Ako sa vyjadril šéf Saplinqu Róbert Furiel pre Aktuality, pomohol „rakúskej partnerskej organizácii, ktorá získala grant a rozhodla sa, že na Slovensku to bude lacnejšie“.

Práve so Saplinqom a komunitným centrom Prizma je spojená aj skupina mladých ľudí, ktorá sa na predchodcovi Dragtivism na Slovensku, Dragtivism 3.0 v Španielsku, vystupovala v barcelonskom gej bare. Redakcii Štandardu sa tento týždeň podarilo nájsť video z barcelonského vystúpenia z roku 2022. Keď sme však oslovili Saplinq so žiadosťou o komentár, na druhý deň bolo toto video na YouTube označené ako súkromné. Stránku s videom sa nám podarilo archivovať.

Záber z videa z Dragtivism 3.0 2022, reprofoto YouTube

Video je zostrihom záberov z aktivít trojice slovenských občanov, ktoré na mládežnícku výmenu do Španielska poslal Saplinq. „V októbri sa REXY, Ace of Wands a Tor Túre zúčastnili drag školenia „Dragtivism“ a vystúpili v jednom z queer barov v Barcelone! Toto je zostrih z videí z niečoho mála, čo sme za školenie stihli,“ stojí v popise k videu na YouTube.

Čo zobrazuje video

Zatiaľ čo väčšina videa zachytáva účastníkov oblečených, či už počas workshopov, alebo v dragu, v čase 4:39 nastúpia na scénu explicitnejšie zábery. Pre pochopenie tejto témy je potrebné tieto scény opísať. Do rytmu pesničky od Britney Spearsovej Toxic tu vidíme tancovať mladého muža v ženskom oblečení a dievča v nohavičkách a nadkolienkach, ktoré má bradavky prekryté iba lepiacou páskou.

Explicitné zábery sa začínajú pohľadom na dievča, ktoré sedí s rozkročenými nohami na stoličke. Mladý muž, ktorý si hovorí Rexy, sa nad ňu skláňa a publiku ukazuje zadok v tango nohavičkách. V ďalšom zábere vidíme, ako mladý muž v parochni drží dievča s odhalenou hruďou za hlavu a manipuluje ňou, pričom dievča slastne priviera oči.

Nasleduje niekoľko sekúnd ťažko popísateľného tanca a zábery na to, ako si mladý muž s umeleckým menom Rexy oblíže prsty a cez odev si chytá bradavky. Na záver ešte publikum vidí Rexyho pod rozkročenými nohami stojaceho dievčaťa, pričom opäť publiku ukazuje svoj zadok v pančuchách a tangáčoch. Dievča ho najprv po takmer úplne odhalenom zadku plieska, načo chlapec vystúpenie zakončí „twerkingom“ čo je sexuálne provokatívny tanečný štýl, pričom Rexy publiku ukáže rozkrok v tango nohavičkách. Dievča s odhalenou hruďou sa zároveň nad ním vlní do rytmu hudby.

O slovenských účastníkoch

Slovenskými účastníkmi workshopu Dragtivism 3.0 v Španielsku boli podľa videa dve mladé ženy a jeden muž vystupujúci pod umeleckými menami Ace of Wands, Tor Túre a Rexy, ktorí v tom čase boli členmi dragového zoskupenia House of Elisabeth, pomenovaného podľa Dómu sv. Alžbety v Košiciach. Čitateľ si zaslúži informáciu, že význam skratky HoE, ktorú zoskupenie používa, je v anglickom slangu „šľapka“.

Na explicitných záberoch z barcelonského gej baru vidíme tancovať Lukáša Bláhu, ktorý vystupuje ako ženská dragová persóna s názvom Rexy, a dievča s odhalenou hruďou. Popis pod videom na YouTube, fyzická podoba, aj skutočnosť, že Rexy, Ace of Wands a Tor Túre aj v iných častiach videa vystupujú spolu, viedlo redakciu k myšlienke, že by mohlo ísť práve o osobu, ktorá vystupuje pod umeleckým menom Tor Túre.

Je však dôležité dodať, že sama umelkyňa vystupujúca pod menom Tor Túre redakcii povedala, že nejde o ňu. Podľa jej slov je táto osoba s odhalenou hruďou plnoletá a nepochádza zo Slovenska.

Zmienka o identite dievčaťa na videu je dôležitá aj pre určenie jej veku. Umelkyňa Tor Túre, ktorá je na ostatných, menej explicitných záberoch z videa, jasne identifikovateľná, bola v čase vystúpenia neplnoletá.

Meno Tor Túre používa na prezentáciu svojej drag persóny mladá žena, ktorá sa volá Victory Vargic, označuje sa za nebinárnu osobu a podľa svojich príspevkov na sociálnej sieti je v poslednom ročníku strednej školy.

Že v čase workshopu Dragtivism v Španielsku bola Victory Vargic neplnoletá, naznačuje aj rozhovor, ktorý s dievčaťom uverejnil Denník N. V rozhovore s Victory sa uvádza, že dievča, ktoré je aj autorkou Nebinárnej príručky, malo v čase uverejnenia článku sedemnásť. Workshop Dragtivism sa v Španielsku odohral mesiac pred publikáciou rozhovoru v Denníku N, teda v októbri 2022.

Bar, ktorý propaguje fetišizmus a sadomasochizmus

Mládež, aj neplnoletá, ktorá sa zúčastnila záverečnej exhibície toho, čo sa naučili na workshope Dragtivism 3.0, vystúpila v gej bar v Barcelone. Išlo o lokál s názvom Lo de Carmen, ktorý okrem dragových vystúpení ponúka explicitné sexuálne výstavy a pravidelné podujatia s témou extrémneho sadomasochizmu. Že sa práve na tomto mieste konali vystúpenia mládeže v rámci programu Európskej únie Erazmus+, potvrdzuje príspevok organizácie Colectivo MosaiQ na sociálnej sieti (foto nižšie).

Tri obrázky hore: Príspevok na Instagrame baru Lo de Carmen. Reprofoto Instagram. Obrázok dole: Príspevok na Facebooku Colectivo Mosaiq. Reprofoto Facebook

Španielska mimovládka Colectivo MosaiQ bola koordinátorom mládežníckej výmeny Dragtivism 3.0 aj podľa oficiálnej stránky Európskej únie. Na workshope sa podľa webstránky EÚ zúčastnili mladí ľudia z Portugalska, Talianska, Grécka, Škótska a Slovenska. Európska únia ho podporila sumou 24 470 eur.

Slovenskí účastníci a Saplinq

Všetci traja slovenskí účastníci vo videu sú rôznymi sposôbmi prepojení s neziskovkou Saplinq Róberta Furiela, ktorá bola aj partnerskou organizáciou mládežníckej výmeny Dragtivism 3.0 v Španielsku a na túto mládežnícku výmenu ich vyslala.

Študentka vysokej školy Alexandra Michelčíková vystupujúca pod pseudonymom Ace of Wands pre Saplinq pracuje, napríklad aj ako školiteľka dobrovoľníkov. Lukáš Bláha (Rexy) od svojich 16 rokov spolupracoval so Saplinqom ako dobrovoľník, podieľal sa na organizácii Pride Košice. K organizácii LGBT pochodu v Košiciach, ktorý je projektom z dieľne Saplinqu, pridala ruku aj žiačka strednej školy Victory Vargic.

Redakcia nevie, či sa niekto z trojice, alebo zo zoskupenia House of Elisabeth, zúčastnil aj na medzinárodnom workshope Dragtivism v Košiciach. Po vyhlásení ministerky kultúry a následnej medializácii si zoskupenie zamklo účet na Instagrame, ktorý používa ako svoj hlavný komunikačný kanál.

Ako sa však redakcia Štandardu presvedčila pred uzamknutím účtov, House of Elisabeth v košickej Prizme niekoľkokrát usporiadali vystúpenia aj tréningy dragu pre domácich účastníkov.

Furiel priznáva, že jeho workshopy dragu sú pre niektorých účastníkov príliš

Zakladateľ Saplinqu a komunitného centra Prizma, v ktorom sa konajú aj workshopy dragu pre mládež, sa pre portál Aktuality v januári 2024 vyjadril aj k prepojeniu sexu s dragom.

„Pre mňa osobne vôbec nie je problém, že sa v našich aktivitách hovorí o sexualite a narába sa s ňou. Považujem ju za integrálnu a prirodzenú súčasť človeka. Nie je to niečo, čo sa povzbudzuje a na čo sa zameriavame. Ale pokiaľ sa niekto rozhodne obliecť trochu vyzývavejšie, vnímame to ako jeho autentický prejav,“ povedal Róbert Furiel.

V rozhovore zároveň dodal, že účastníkov workshopov netlačia do sexualizovaného prejavu a snažia sa „vytvoriť bezpečný priestor“. „Účastníci môžu vždy aktivitu odmietnuť, odísť, pokojne aj z celého školenia. Aj takých sme mali“, uviedol šéf Saplinqu.

18+

Po medializácii workshopu Dragtivism šéf Saplinqu slovenským médiám tvrdil, že účastníkmi januárovej medzinárodnej mládežníckej výmeny nebudú neplnoleté osoby. „Nemáme tam účastníkov mladších ako 18 rokov. V popise podujatia je vek účastníkov od 16 do 30 rokov, pretože to tak definuje Európska komisia,“ povedal Róbert Furiel.

Furiel však nespomenul skutočnosť, že inokedy v jeho komunitnom centre v dragu vystupujú aj neplnoleté osoby. Ako dokazuje vyššie uvedený príspevok na Instagrame, súčasťou podujatia Vianočná kapustnica v Prizme bol aj chlapec, pôsobiaci v zoskupení House of Elisabeth, ktorý by mohol mať len 16 rokov. Odvodzujeme to z toho, že chlapec, ktorý používa umelecké meno Do-Chic, uvádza svoj vek na viacerých sociálnych médiách.

Účet chlapca, ktorý vystupuje aj pod menom Do-chic, na Instagrame a TikToku. Reprofoto

Do dragu tohto žiaka strednej školy zaúča práve Lukáš Bláha, ktorého mohli čitatelia vidieť na videu z barcelonského gej baru. Ako sa Bláha na jeseň 2023 vyjadril na Instagrame, „ešte stále spracúvam minulotýždňový workshop pre najnovšie decká v House of Elisabeth. Po dlhšom čase som bol znovu vo svojej koži“. „Do-Chic a Andrew Ate som ukázal svet dragu, mejkapu a altereg,“ dodal.

Košická LGBT mimovládka Saplinq Róberta Furiela v roku 2023 na grantoch získala minimálne 600-tisíc eur. Od roku 2020 do 2023 mal Saplinq príjmy aspoň 1 milión 400-tisíc eur. Väčšina jej príjmov pochádza z grantov Európskej únie, najmä v rámci programov Erazmus+ a Európsky zbor solidarity.

Neziskovku sme oslovili so žiadosťou o vyjadrenie, doteraz tak neurobili, článok budeme v prípade odpovede aktualizovať.


Ďalšie články