Je po Dolinkovej zmenách aj naďalej možné úradne meniť pohlavie? Zdá sa, že odpoveď nevedia dať ani ministerstvá

Redaktor Štandardu sa snažil zistiť, koľko ľudí na Slovensku podstúpilo úradné zmeny pohlavia podľa Lengvarského pravidiel. Aj to, či je po zmenách, ktoré vykonala v tejto oblasti ministerka Dolinková, možné podstúpiť úradnú zmenu pohlavia aj bez chirurgického zákroku. Jasnú odpoveď sme sa však nedozvedeli.

dolinková Zuzana Dolinková, Tomáš Drucker a Peter Pellegrini. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Je na Slovensku stále možné získať ženské doklady aj pre osoby s mužskými pohlavnými orgánmi, alebo to ministerke Zuzane Dolinkovej zmeny znemožnili? Koľkým ľuďom bolo umožnené úradne zmeniť si pohlavie podľa pravidiel exministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského?

Ide o dve jednoduché otázky, na ktoré ministerstvá vnútra a zdravotníctva, pod ktoré téma úradnej zmeny pohlavia spadá, nechcú či nevedia odpovedať.

Dve zmeny

Začiatkom decembra sme v Štandarde ukázali, ako je možné, že na Slovensku prebiehali úradné zmeny pohlavia aj u osôb, ktoré neboli zbavené reprodukčnej schopnosti. Teda, že osoby s mužskými pohlavnými orgánmi mohli legálne získať ženské doklady. A to aj napriek analýze ministerstva spravodlivosti, ktorá to vylučovala a taktiež viacnásobným ubezpečeniam expremiéra Eduarda Hegera, že to nie je možné.

V posledných týždňoch došlo v tejto veci k dvom dôležitým udalostiam. Prvou bolo, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sa po zhruba mesiaci zdráhania rozhodla 22. decembra úplne zrušiť Lengvarského odborné usmernenie týkajúce sa úradných zmien pohlavia. Tým odstránila jeden z dvoch dokumentov, ktorý takýto postup povoľoval.

Druhou zmenou bolo, že ministerka 15. januára zverejnila vo vestníku všetky štandardné postupy s výnimkou jediného – toho, ktorý sa týka transsexuality. Ide zároveň o druhý dokument povoľujúci úradné zmeny pohlavia. Paradoxné je, že ministerstvo tento štandardný postup nechalo naďalej zverejnený na internetovej stránke www.standardnepostupy.sk, kde sa nachádzajú aj všetky ostatné schválené štandardné postupy.

Súčasná situácia je teda taká, že z dvoch dokumentov, ktorými exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský povolil úradné zmeny pohlavia, je jeden (odborné usmernenie) definitívne zrušený a druhý (štandardný postup) nebol zverejnený vo vestníku, čo taktiež naznačuje, že by nemal byť platný.

Je možná zmena pohlavia?

Hlavnou otázkou, ktorá z toho vyplýva, je, či tým ministerka zamedzila úradným zmenám pohlavia podľa Lengvarského pravidiel. Podotázkou je, v akom stave je vlastne štandardný postup. Je platný, či nie. Majú sa ním lekári a matriky riadiť, alebo nemajú?

Na to sme sa pýtali ministerstiev vnútra a zdravotníctva, teda dvoch rezortov, pod ktoré spadá problematika úradných zmien pohlavia. Rezortu zdravotníctva sme sa zároveň pýtali na to, prečo štandardné postupy venujúce sa transsexualite neboli zverejnené vo vestníku spolu s ďalšími štandardnými postupmi.

Odpovedí na naše otázky z ministerstva zdravotníctva sme sa nedočkali, a to aj napriek tomu, že sme kvôli nim predĺžili uzávierku tohto článku.

Exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a niekdajší premiér Eduard Heger. Foto: Úrad vlády SR

Ministerstvo vnútra nám oznámilo len to, že „po zrušení nariadenia rezortu zdravotníctva v decembri 2023 zatiaľ žiadna matrika nevykonala úkon administratívnej zmeny pohlavia.“ A tiež, že „sekcia verejnej správy pripravuje nový pokyn pre matriky, ako postupovať v prípadoch zmeny pohlavia.“

Či to znamená, že úradné zmeny pohlavia podľa Lengvarského pravidiel už nie sú možné, ani to, či tým pokynom bude, že takéto úradné zmeny pohlavia sú zakázané, sme sa však nedozvedeli.

Navyše sa zdá, že situácia je po Dolinkovej krokoch ešte zamotanejšia ako predtým.

Ten, kto by si chcel úradne zmeniť pohlavie bez toho, aby bol zbavený reprodukčnej schopnosti, môže totiž prísť na matriku a odvolávať sa na štandardný postup, ktorý je zverejnený na internete. Jeho odporca však môže argumentovať tým, že postup nie je zverejnený vo vestníku ministerstva a rovnako tým, že bolo zrušené odborné usmernenie povoľujúce zmeny pohlavia.

Ktorá interpretácia je správna? To by mali vedieť ministerstvá zdravotníctva a vnútra, ktoré to majú na starosti. Tie však mlčia, alebo, ako uvidíte ďalej, posielajú nejednoznačné odpovede.

Koľkým ľuďom zmenili pohlavie v dokladoch, nevieme

Na to mierila aj naša druhá otázka, kde sme sa pýtali, koľko ľudí od apríla 2022, keď sa začal Lengvarského chaos v danej otázke, podobné medzery v zákonoch využilo. Inak povedané, koľkým mužom a ženám, ktorí odmietli podstúpiť chirurgickú zmenu pohlavia a naďalej majú funkčné svoje pôvodné pohlavné orgány, matriky v dokumentoch zmenili pohlavie.

Oboch ministerstiev sme sa na to pýtali už koncom novembra. Z tlačového oddelenia nám vtedy odpísali, že z informačného systému, ktorý ministerstvo využíva (IS CISMA) „sa nedá zistiť počet osôb, ktorým bolo administratívne zmenené pohlavie.“   

Z toho však vyplývalo, že matriky nielenže schvaľovali úradné zmeny pohlavia protiprávne (analýza ministerstva spravodlivosti a aj vtedajší premiér hovorili, že Lengvarského zmeny sú neúčinné), ale dokonca ani nevedia, koľko ich vykonali.

Keďže to sú pomerne prekvapivé odpovede, ešte začiatkom decembra sme konfrontovali priamo ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Vtedy nám odpovedal, že sa s otázkami máme obrátiť na jeho štátneho tajomníka Patrika Krauspeho.

Ani tu sme sa však odpovede nedočkali. Z ministerstva najprv odpoveď neprichádzala, po našom naliehaní nám oznámili, že pokiaľ túto informáciu chceme, podľa infozákona máme k žiadosti doplniť aj osobné údaje.

Štátneho tajomníka sme síce neoslovili na základe infozákona, no údaje sme aj tak dodali. Potom bolo približne mesiac ticho. Až napokon nám po ďalšom urgovaní prišla odpoveď, že údaje neposkytnú, lebo k našej žiadosti sme nedoplnili požadované osobné údaje. A to aj napriek tomu, že sme ich doplnili.

Tomáš Drucker a Zuzana Dolinková. Foto: Jakub Kotian/TASR

Pripomeňme, že ešte koncom novembra minulého roka minister školstva Tomáš Drucker v médiach uviedol, že matriky nezmenili pohlavie nikomu (čo sa ukázalo ako lož) a ministerka Dolinková zasa v televízii Markíza hovorila o 150 až 200 ľuďoch, ktorí sú momentálne v procese tranzície (nevedno akej). Len na porovnanie uveďme vyjadrenie ministerky v rovnakej relácii, že za uplynulých tridsať rokov bolo takýchto zmien na Slovensku približne dvadsaťpäť.

Samozrejme, bolo by zaujímavé porovnať, koľkým osobám na Slovensku úradne zmenili pohlavie počas približne roka a pol, keď panovali nejednoznačné Lengvarského pravidlá, ktoré možnosť úradnej zmeny pohlavia výrazne liberalizovali. To by sme však museli nájsť niekoho, kto by túto informáciu buď mal, alebo bol ochotný poskytnúť.

No zdá sa, že to by sme už chceli príliš veľa, keďže po Lengvarského a Dolinkovej zmenách ministerstvá, ktoré majú túto agendu na starosti, nevedia povedať ani to, či posledné kroky na celkovej situácii niečo zmenili.

Ministerstvo zdravotníctva nám krátko po zverejnení článku zaslalo svoje stanovisko, ktoré uvádzame v plnom znení:

„Ministerstvo zdravotníctva zrušilo v novembri minulého roka odborné usmernenie na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti ku zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike.

Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom, na ktorý sa dopytujete, je postup medicínsky (založený na medicíne dôkazov, čiže na poznatkoch z medicínskej praxe), to znamená usmerňuje a zjednocuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre osoby s transexualizmom. Neplánoval sa rušiť. V tejto súvislosti si dovolíme doplniť, že ide o odbornú tému a nemá byť politickým nástrojom. Ako už uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková, po implementácii Medzinárodnej klasifikácii chorôb následne tento štandardný postup prerokuje. Zároveň si dovoľujeme uviesť, že uvedený štandard bol predložený aj Európskej psychiatrickej asociácii, ktorá tento štandard hodnotí ako vysoko odborný so zohľadnením súčasných poznatkov medicínskej praxe.

Administratívna zmena pohlavia je v súčasnosti zrealizovaná v súlade so Zákonom o mene a priezvisku 300/1993 a so Zákonom o rodnom čísle 301/1995, ktoré sú pod gesciou Ministerstva vnútra SR.“


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac