Verejné financie sa zatiaľ ozdravujú iba na papieri. Ozajstné uťahovanie opaskov je ešte len pred nami

Dvanásta schôdza vlády SR Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Tohtoročné konsolidačné úsilie deklarované v štátnom rozpočte je do veľkej miery iba pro forma. Štrukturálny deficit Slovenska, ktorý ovplyvňujú dlhodobé politiky, bude naďalej rásť a v červených číslach sú aj ďalšie ukazovatele dlhodobej udržateľnosti našich verejných financií. Vláda avizuje, že to chce v budúcich rokoch meniť. Čo z toho vyplýva?

O zlom stave slovenských verejných financií počuť zo všetkých strán. K politikom, ktorí sa navzájom obviňujú z nehospodárneho šafárenia, sa pridávajú aj upozornenia z Bruselu a varovný prst má už dlhší čas dvihnutý aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Ak sa k tomu pridávajú správy o možnom odstavení miliardy eur z plánu obnovy, rastúcich úrokoch na štátnych dlhopisoch či gréckom scenári, výhľad nepôsobí vôbec pozitívne.

Štátny rozpočet ráta tento rok s tým, že výdavky prevýšia príjmy o necelých osem miliárd eur, čo predstavuje približne 6 percent slovenskej produkcie (HDP). Obhliadnutie dozadu podľa ministerstva financií zároveň ukazuje, že deficit bol vlani o pol percentuálneho bodu vyšší.

Práve z toho pramenia tvrdenia o tom, že verejné financie prešli pod rukami ministra financií konsolidáciou, čiže znížením deficitu aktívnou politikou vlády.

Odhliadnuc od toho, kto presne môže za to, že sme sa dostali tam, kde sme, a že hospodárime s takými vysokými schodkami, hovoriť o tom, že rozpočet súčasnej vlády na tento rok zahŕňa ozdravovanie verejných financií, je značne zveličené.

Hra s číslami

S rétorikou súčasnej vládnej garnitúry nesúhlasí Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá je akýmsi strážnym psom kontrolujúcim fiškálnu zodpovednosť každej vlády. A odlišný pohľad na slovenské ozdravovanie verejných financií má aj Európska komisia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami