Kremeľ: Ak Západ vyšle na Ukrajinu vojakov, priamy vojenský konflikt medzi Ruskom a NATO bude nevyhnutný

Ak budú na Ukrajinu vyslané západné jednotky, priamy vojenský konflikt medzi Ruskom a NATO bude nevyhnutný, povedal v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovala o tom ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Russia Putin Ruský prezident Vladimir Putin a ruský minister obrany Sergej Šojgu na slávnostnom kladení vencov k Hrobu neznámeho vojaka v Alexandrovej záhrade v Deň obrancu vlasti v Moskve v piatok 23. februára 2024. Foto: TASR/AP

„V tomto prípade sa musíme baviť nie o pravdepodobnosti, ale o nevyhnutnosti, a tak to hodnotíme,“ odpovedal na otázku, ako Kremeľ hodnotí riziká eskalácie a pravdepodobnosť priameho konfliktu.

Peskov dodal, že krajiny NATO „musia tiež vyhodnotiť“ dôsledky takýchto akcií a uvedomiť si to. „A položte si otázku, či to zodpovedá ich záujmom, a čo je najdôležitejšie, záujmom občanov ich krajín,“ dodal Peskov.

Skonštatoval tiež, že už samotná diskusia o možnosti vyslania určitých kontingentov NATO na Ukrajinu je „veľmi dôležitým, novým prvkom“. Komentujúc vyhlásenie, že Paríž urobí všetko pre to, aby zabránil Rusku vyhrať vojnu na Ukrajine, Peskov poznamenal, že Moskva si je dobre vedomá postoja, „pokiaľ ide o potrebu spôsobiť Rusku strategickú porážku“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po pondelkovom stretnutí hláv vyše dvadstiatich štátov v Paríži uviedol, že alternatíva vyslania vojakov na Ukrajinu nie je vylúčená. Každá krajina o tom podľa neho môže rozhodnúť samostatne a zvrchovane.

Macron odmietol spresniť, ktoré krajiny zvažujú vyslanie vojakov. Zdôraznil, že v tejto veci uprednostňuje zachovanie „strategickej nejednoznačnosti“. Podľa informácií Štandardu má ale ísť aj o tých najdôležitejších hráčov.

Poľský prezident Andrzej Duda potvrdil, že najzávažnejšia diskusia v Paríži sa viedla práve o otázke potencionálnej prítomnosti pozemných vojsk západných krajín na Ukrajine.

Tému načal slovenský premiér Robert Fico (Smer) už v nedeľu. Vyhlásil, že z agendy konferencie v Paríži ide „mráz po chrbte“ a naznačil, že témou môže byť vyslanie vojakov z krajín NATO na Ukrajinu. Domáca opozícia ho následne vysmiala a obvinila z klamania.

V pondelok na stretnutí vo francúzskej metropole, ktoré inicioval práve Macron, zas Fico potvrdil postoj Vlády SR a koaličných partnerov, že nikdy nebudú súhlasiť s vyslaním slovenských vojakov do vojny u nášho východného suseda.

(tod/tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac