Scholz čelí kritike zo „zneužitia tajných informácií” a ohrozenia britských vojakov.

Olaf Scholz čelí kritike za údajné zneužitie tajných informácií a ohrozenie britských vojakov. Nemecký kancelár totiž uviedol, že britské sily pomáhajú vypúšťať rakety dlhého doletu na ruské ciele. 

379976162_1037034044383349_8362125039600815636_n Nemecký kancelár Olaf Scholz.. Foto: TASR/DPA

Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok vyhlásil, že Nemecko nebude Ukrajine dodávať rakety dlhého dosahu, pretože by to vyžadovalo asistenciu nemeckých vojakov na mieste, a tvrdil, že nasledovanie príkladu Spojeného kráľovstva by z jeho krajiny spravilo „účastníka vojny“.

Dodávka systémov zbraní Taurus by podľa neho priviedla nemeckých vojakov príliš blízko k frontovým líniám. „To, čo sa robí v oblasti riadenia cieľov zo strany Britov a Francúzov, sa v Nemecku robiť nedá. Každý, kto sa zaoberal týmto systémom, to vie,“ povedal.

Tobias Ellwood, bývalý predseda výboru pre obranu britskej Dolnej snemovne, označil Scholzove vyhlásenia za „flagrantné zneužitie tajných informácií“. Dodal, že slová kancelára Scholza „nepochybne využije Rusko na eskaláciu situácie“.

Nemeckí zákonodarcovia minulý týždeň vyzvali vládu, aby Ukrajine dodala ďalšie zbrane dlhého doletu, no hlasovanie konkrétne za poslanie Taurusov nebolo úspešné.

Scholzove posledné komentáre boli kritizované aj nemeckými opozičnými poslancami. Norbert Röttgen, významný poslanec CDU, povedal, že „vyhlásenie kancelára o údajnom zapojení Francúzska a Británie do obsluhy rakiet dlhého dosahu používaných na Ukrajine je úplne nezodpovedné.“

Britský premiér Rishi Sunak v utorok potvrdil, že britská vláda má na Ukrajine nasadený „malý počet“ vojakov, ale dodal, že Británia nemá plány na rozsiahle nasadenie vojsk v tejto vojnou zasiahnutej krajine.

Hoci je známe, že Spojené kráľovstvo poskytuje Ukrajine informácie o ruských cieľoch, v súčasnosti nie je známe, do akej miery je podpora poskytovaná ukrajinským vojakom pri priamej vojenskej akcii.

(dailymail, independent)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac