Ďalšie bytovky na Luníku IX budú mať nového gazdu. Mestskú časť čaká ťažká práca

KOŠICE – Na utorkovom (12. 3.) zasadnutí mestského zastupiteľstva prišiel na rad aj bod týkajúci sa zverenia nehnuteľného majetku mesta do správy mestskej časti Luník IX. Nejde o priamy prevod vlastníctva. Mestská časť Luník IX pritom už vlastní niektoré bytové domy a pôvodne chcela získať ďalšie.

Lunik IX 2 Mestská časť Luník IX získa od mesta do správy vyše 200 bytov. Foto: Boris Macko

Starosta Luníka IX Marcel Šaňa tento návrh predložil na zasadnutie mestského zastupiteľstva ešte v septembri minulého roka, no poslanci rokovanie v tomto bode prerušili. Nakoniec vznikol kompromis. Mestská časť síce bytovky nezíska, no bude ich spravovať na dobu neurčitú.

Ide o 220 bytov v panelákoch na uliciach Hrebendova, Podjavorinskej a Krčméryho. Dôjde k rozšíreniu vlastného bytového fondu, ktorý bude mestská časť spravovať. Doteraz bol kameň úrazu v tom, že v súčasnosti platí pravidlo, že mesto Košice nepridelí byt nikomu, kto má voči mestu, resp. jeho mestskému podniku, podlžnosti.

Preto došlo k spomínanému kompromisu a pri prenajímaní bytov bude úzka spolupráca medzi mestskou časťou Košice-Luník IX, mestom Košice a Bytovým podnikom mesta Košice, ktorý v súčasnosti byty spravuje.

Kamaráti buďme, dlhy si plaťme

„Chcem vás poprosiť o podporu tohto zámeru. Viacerým poslancom som poskytol informácie o tejto problematike,“ uviedol Šaňa, ktorý navrhol aj nové uznesenie. Týkalo sa poskytnutia dvoch miest v päťčlennej komisii, ktorá rozhoduje o pridelení bytov nominantom mesta, resp. mestského zastupiteľstva.

Správca, čiže mestská časť Luník IX, nebude od mesta požadovať žiadne úhrady za vykonávanie správy bytov v majetku mesta. Správca nebude uzatvárať ani predlžovať nájomné zmluvy tým, ktorí neplatia mestské dane a poplatky, prípadne tým, ktorí sa nebudú vedieť preukázať splátkovým kalendárom a jeho dodržiavaním.

Správca má mestu previesť všetky vymožené a zinkasované nedoplatky, ktoré dlžníci zaplatili. Správca predloží raz ročne aj správu o plnení povinností vyplývajúcich zo zmluvy o správe majetku.

Podpora vďaka výsledkom

Zámer zverenia správy bytov mestskej časti Luník IX v rozprave podporili viacerí poslanci.

„Nedávno som sa bol pozrieť na toto sídlisko. Zo zvedavosti som ho navštevoval posledných 20 rokov. Teraz vyzerá diametrálne odlišne ako v 90. rokoch a začiatkom milénia. Veľký rozdiel je aj v stave bytov, ktoré majú v správe mestská časť a mesto, respektíve bytový podnik. Na základe týchto faktov má pán starosta moju podporu,“ uviedol poslanec Michal Djordjevič.

„Tiež by som chcela pánovi starostovi vyjadriť podporu. Aj my v mestskej časti Šaca máme v správe byty a nie je to jednoduché, lebo mnohí ľudia, ktorí v nich bývajú, sú dlhodobo nezamestnaní a majú problém s príjmom. Držím palce, aby podmienky boli oveľa lepšie. Teraz je k dispozícii mnoho výziev a verím, že budete úspešní a budete tak môcť obnoviť domy do takého stavu, aby boli lepšie obývateľné. Myslím si, že nikto z nás by nevedel pracovať s komunitou na Luníku IX tak, ako pán starosta. Verím, že ho viacerí podporíme,“ dodala poslankyňa Lucia Iľaščíková.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj poslankyňa a starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová, ktorá ocenila doterajšiu prácu starostu Šaňu.

„Išla som sa pozrieť na Luník IX ku kolegovi starostovi. Previedol ma mestskou časťou. Je to človek, ktorý sa nezvykne chváliť, čo všetko urobil pre mestskú časť, kde je starostom. Ale výsledky práce, ktoré som mala možnosť vidieť na vlastné oči, hovoria za všetko. Myslím si, že len on najlepšie vie, koľko času a energie to všetko stálo. Takže Marcel, máš moju veľkú podporu a obdiv a držím ti palce,“ adresovala Kovačevičová kolegovi povzbudivé slová.

Poukázala na to, ako dobre vyzerajú byty, ktoré už má mestská časť v správe. Dodala, že je tam veľa kamerových systémov a Luník IX už nie je zasypaný odpadkami.

Poslanci napokon akceptovali argumenty starostu Šaňu a niektorých kolegov a zmenu správcu väčšinou hlasov schválili. Celý proces kvôli administratívnym úkonom potrvá ešte niekoľko týždňov.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok