Slovenskí pestovatelia tohtoročnú úrodu pred mrazmi ochránili. Na boj proti zime používajú rôzne metódy, vzduch zohrievali parafínovými sviecami či peletkami.
Zobraziť viacPoužívajú tiež účinnú protimrazovú závlahu a dokonca niektorí na boj s mrazmi nasadili aj vrtuľníky, ktoré v niektorých prípadoch zabezpečili české firmy, a to pre ich nedostatok na Slovensku. Menší pestovatelia zakladali pri sadoch vatry, vďaka ktorým zabezpečili pre svoje plodiny takzvanú „dymovú clonu“.
„Keď nám klesne teplota na plus jeden stupeň Celzia, začneme zapaľovať, čo vieme spraviť do dvoch hodín. Využívame na to drevo zo zlikvidovaného sadu,“ uviedol pre Štandard majiteľ ovocinárskej farmy pri obci Cabaj-Čápor Branislav Novosad.
Viac sa dočítate v článku Damiána Königa:
Zobraziť menej