Súbor posvätných území, na ktoré vstupujete len na vlastné riziko

Ak napíšete niečo, čo je zjavne nepravdivé, ale nespadá to do skupiny tém ako sú pohlavie a rod, rasa, pandémia, kovidové vakcíny, vakcíny vo všeobecnosti, vojna na Ukrajine a teraz izraelsko-palestínsky konflikt, nemáte problém. Nikto vás nenahlási ani nevymaže.

Zakladateľ Britskej únie za slobodu prejavu Toby Young hovorí, že o všetkých týchto otázkach elity presadzujú svoju líniu.

„Tieto témy majú spolu tvoriť akýsi nový verejný naratív – woke, radikálny pohľad na svet. Zrazu máme pred sebou akýsi súbor posvätných území, na ktoré vstupujete len na vlastné riziko. Cesta odtiaľto nevedie hneď do väzenia, hoci v niektorých jurisdikciách vám hrozí aj to. Možno nedostanete hneď pokutu, ale určite vás obmedzia a marginalizujú na sociálnych sieťach. A mali by ste sa pripraviť aj na možný postih v práci,“ tvrdí Young.

Viac sa dočítate v rozhovore Daniela Kaisera.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac