|   2024-05-09 15:37:11

Trenčianska borovička zarezonovala vo svete. Zaradili ju do registra chránených označení

Komisia opísala, že trenčianska borovička Juniperus je číra bezfarebná liehovina s obsahom alkoholu 42 percent, s výraznou vôňou a intenzívnou chuťou borievky obyčajnej a pichľavej. 

V zdôvodnení EK sa uvádza, že trenčianska borovička sa vyrába z vyzretého borievkového destilátu, rafinovaného neutrálneho liehu a tekutého cukru. Kľúčovou zložkou, ktorá dodáva liehovine jej špecifické vlastnosti a osobitý charakter, je borievkový destilát.

Trenčianski colníci zlikvidovali tovar za tisíce eur. Spálili oblečenie aj detské hračky

Mohlo by Vás zaujímať Trenčianski colníci zlikvidovali tovar za tisíce eur. Spálili oblečenie aj detské hračky

Chuť nápoju dodáva najmä pevné percento odležaného borievkového destilátu, ktorý sa vyrába dvojstupňovou destiláciou z bobúľ borievky obyčajnej (Juniperus communis) a borievky ostnatej (Juniperus oxycedrus), pričom sa používajú len zrelé plody borievky, bez hniloby, a nezrelé plody.

„Je to bezfarebná a mierne viskózna tekutina s jemnou sladkosťou, s korenistou chuťou, ktorú cítiť po konzumácii, s vôňou borievok a jemnou mastnotou," uviedla Európska komisia v opise.

Unikátna historická električka opäť pravidelne premáva. Voziť sa ňou môžete až do konca leta

Mohlo by Vás zaujímať Unikátna historická električka opäť pravidelne premáva. Voziť sa ňou môžete až do konca leta

Exekutíva EÚ pripomenula, že uvedenú liehovinu vyrábajú v meste Trenčín a že tento produkt je na trhu už viac ako sto rokov, a to aj vďaka svojej povestnej kvalite, typickej chuti a rešpektu k tradičnému výrobnému procesu.

Podľa informácií EK toto nové označenie pridajú do existujúceho zoznamu 1 910 chránených vín a liehovín z členských krajín EÚ.

(tasr)