Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, uviedla spolková ministerka vnútra

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom, uviedla spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová za SPD v článku pre nemecký denník Welt.

„Musíme zastaviť túto špirálu,“ napísala Faeserová s tým, že v minulom roku bolo zaznamenaných 3691 trestných činov voči voleným funkcionárom a politickým predstaviteľom, vrátane 80 násilných trestných činov. V roku 2022 ich bolo 1994, z toho 67 násilných.

„Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,“ uviedla. Upozornila na útok na europoslanca Matthiasa Eckeho (SPD), ktorý bol zbitý a hospitalizovaný v Drážďanoch začiatkom mája.

„Táto spoločnosť pohŕda vašimi činmi a zasahuje proti nim plnou silou právneho štátu. Je to výlučne vecou súdov, aby rozhodli,“ napísala. Podľa ministerky je dôležité jasne uviesť spoločnú zodpovednosť tých, ktorí sú čoraz viac bez zábran a napádajú a očierňujú demokratov.

(tasr, dpa)