Deň v skratke: Propaganda zo Západu, propaganda z Ruska. A na čom sa smeje Amerika

31. rokovanie vlády SR Robert Fico. Foto: Dano Veselský/TASR

Pokus o atentát na premiéra Robeta Fica neunikol ani pozornosti zahraničia. Zameriame sa dnes čiastkovo aj na to, aký pohľad sa na tento čin ponúka zo Spojených štátov a Ruska. Výber tém pripravuje Ľuboš Kubín.

Západná – špeciálne anglosaská – žurnalistika bola pre nás dlhú dobu vzorom a stále dokáže prinášať kvalitné články a otvárať nepohodlné témy. Stále za ňou kvalitatívne zaostávame a máme sa čo učiť. V niektorých aspektoch to už ale neplatí, pokiaľ nejaké udalosti nezapadajú do určitých ideologických rámcov. 

Každé mienkotvorné noviny majú nejaký hodnotový rámec, a je to tak dobre. Avšak minimálne otázka základných faktov v nich by mala zostať v rovine ich neutrálneho uvedenia, či základnej deskripcie. A tu nastáva problém. Môžeme ho nazvať selektívnou žurnalistikou.  

Článok New York Times o atentátnikovi Jurajovi Cintulovi napríklad vypichuje, že svojpomocne v roku 2015 vydal knihu, ktorá kritizovala Rómov, v roku 2016 sa stretol so Slovenskými brancami a pýtal sa, prečo Slovensko nevyrobilo domácu verziu nórskeho teroristu Andersa Breivika. Už sa ale nedozvedáme, že útočník vo svojich oveľa aktuálnejších prejavoch opakovane vyjadroval podporu Zuzane Čaputovej, že kritizoval Donalda Trumpa a odsudzoval fašizmus. Článok dokonca mlčí aj o tak podstatnej veci, akou je účasť strelca na opozičných protestoch a jeho priznanie, že k atentátu ho motivoval nesúhlas s politikou vlády. 

New York Times v selektívnom informovaní nie je osamotený, naopak, je súčasťou trendu. Médiá ako anglický Guardian, španielsky El País či český Reflex sa tiež venujú strelcovým názorom z rokov 2015 a 2016, ale o jeho ďalšom názorovom posune už píšu poskromnejšie. 

Pohľad na Východ je tiež bezútešný. Médiá v Rusku sa dostali do stavu, že sú až na výnimky takmer zaplneným obrazom neslobodnej žurnalistiky. Rozhodujúcim interpretačným faktorom je štátna moc a ich rôzne podporné mocenské zložky. Z hľadiska otvorenosti informovania bolo obdobie Gorbačovovej glasnosti v určitých aspektoch slobodnejšie, ako je tomu dnes. Predovšetkým pocitom z toho, že za iný názor sa už nešlo do väzenia.  

Aký obraz o atentáte na Slovensku vytvára Kremeľ, ukazuje správa ruskej zahraničnej rozviedky SVR, podľa ktorej USA zasahujú do vyšetrovania atentátu na slovenského predsedu vlády. Incident podľa nej dokazuje, že globalistické liberálne elity siahajú po otvorenom politickom terore. V podobnej línii sa nedávno vyjadril aj tamojší zástupca predsedu bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev, ten dokonca atentát porovnal s Gavrilom Principom a rokom 1914. Rusi pre svoje tvrdenie nepriniesli žiadne dôkazy.

Že z Ruska prúdi propaganda sme si už zvykli, ale na manipulatívne a selektívne spravodajstvo západných médií, ktoré začína mať charakteristiky propagandy, si stále len zvykáme. 

Dodajme, že na tento modus naskočil aj gruzínsky premiér Kobachidze, viac tu.

A pod čiaru ešte jeden odkaz. Na problém anglosaských médií dnes zdieľaním tohto videa upozornil aj Elon Musk.

Súd o úmysloch atentátnika

Štvrtok došlo aj k informačnému posunu v objasňovaní dôvodov pokusu o atentát na predsedu vlády. Vieme viac o tom, aké motívy viedli útočníka k streľbe, ale aj to, ako tento skutok posudzoval Špecializovaný tresty súd (ŠTS) pri rozhodovaní o vzatí Juraja Cintulu do väzby.

Ide o bezprecedentný čin, na ktorý sa obvinený pripravoval určité časové obdobie, plánoval ho, na jeho vykonanie použil legálne držanú zbraň, ku ktorej si musel zabezpečiť náboje. Mal pripravené dva zásobníky s nábojmi, pričom konal s jasným úmyslom spôsobiť poškodenému vážne zranenia ohrozujúce jeho život, poukazujúc na skutočnosť, že poškodený mal zasiahnutú najmä oblasť trupu, kde sa nachádzajú životne dôležité orgány. Tento čin vykonal z pomsty, a to z dôvodu nestotožnenia sa s vládnou politikou, uvádza sa v uznesení ŠTS, ktorý obvineného vzal do väzby.

Súd tak videl priamu súvislosť medzi konaním a úmyslom páchateľa a tiež následkom, ktorý viedol k ohrozeniu života premiéra Fica.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami