Župa: na programe rokovania bolo znovu školstvo, poslanci podporili aj cyklotrasu

ŽILINA – V budove Úradu Žilinského samosprávneho kraja sa konalo rokovanie župných poslancov. Dôraz bol kladený na školstvo, hoci v úvode schôdze poslanci schválili záverečný účet Žilinskej župy za rok 2023.

krajske zastupiteľstvo žilina O čom rokovali poslanci Žilinskej župy? Foto: ŽSK

Poslanci najdlhšie diskutovali v rámci bodu „nakladanie s majetkom župy“ o predaji prevádzkovej budovy a pozemkov, ktoré má v správe Stredná odborná škola polytechnická (SOŠP) v L. Mikuláši, Súkromnej základnej škole Pod stromom v L. Mikuláši za kúpnu cenu vo výške 295-tisíc eur. Poslanec Tomáš Martaus prišiel s pozmeňovacím návrhom, aby sa takto získané finančné prostriedky investovali do SOŠP. Tento návrh nemal v hlasovaní dostatočnú podporu.

Bola to opäť „výbušná“ téma, tak ako na februárovom zastupiteľstve, keď v pléne nedostal zelenú ani návrh župy ohľadne racionalizácie školstva cestou vyradenia SOŠP zo siete škôl a školských zariadení SR k 31. augustu 2025, pričom výchovno-vzdelávací proces by potom prešiel na iné strednej školy na Liptove.

Problémových tém bolo viacero. Celkové uznesenie s pozmeňujúcim návrhom poslanca Karola Čepca, ktorý hovoril o tom, aby sa prostriedky z predaja použili pre stredné školy v okrese L. Mikuláš – ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti župy – nezískalo potrebnú trojpätinovú väčšinu hlasov, lebo za bolo iba 22 poslancov.

Na schôdzi dali poslanci bodku za procesom zrušenia gymnázia v Rajci (zastupiteľstvo ŽSK už vlani schválilo zmenu zriaďovateľa zo župy na mesto Rajec), pričom výchovno-vzdelávací proces prechádza na novo zriadenú Spojenú školu v Rajci.

Členovia zastupiteľstva schválili v ďalšom bode dodatok, vďaka ktorému môže Turčianska galéria v Martine od 1. júna prenajať nevyužité priestory právnickým a fyzickým osobám, prednostne na kultúrne, spoločenské a výchovno-vzdelávacie podujatia, predaj suvenírov, pohľadníc a iných drobných predmetov súvisiacich s poslaním a charakterom organizácie.

No krajské zastupiteľstvo tiež podporilo zapojenie ŽSK do národného projektu Kapacity pre rozvoj udržateľnej energetiky a dekarbonizáciu regiónov prostredníctvom príspevkovej organizácie Energo – Eko – Služby. Poslanci ešte odsúhlasili dodatok k zmluve medzi ŽSK a Združením obcí. Peňažný vklad na dofinancovanie II. etapy – časti projektovej dokumentácie na stavebné povolenie a realizáciu stavby „Kysucká cyklotrasa – Dunajov – KNM – Žilina (Budatín)“ je vo výške 20-tisíc eur.

Súčasťou rokovania bolo schvaľovanie záverečného účtu kraja. Krajské zastupiteľstvo odsúhlasilo schodok bežného a kapitálového hospodárenia ŽSK za rok 2023 vo výške tamer 380-tisíc eur a prerozdelenie prebytku rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja do rezervného fondu vo výške necelých 14 miliónov eur.

V rámci tohto bodu sa tiež schválilo, že nevyčerpané dotácie z roku 2023 vo výške temer 650-tisíc eur a nedočerpané zdroje z návratných zdrojov financovania od National Development Fund II., a. s., vo výške viac ako 14 miliónov eur sa zapoja do rozpočtu v roku 2024 na financovanie bežného a kapitálového rozpočtu.

Tohtoročný rozpočet posilnia aj nedočerpané zdroje z návratnej finančnej výpomoci od Ministerstva financií SR vo výške viac ako 4 milióny eur a nedočerpané združené prostriedky, predstavujúce necelých 20-tisíc eur.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac