Ďalší prírastok do rodiny? Opomínaný príspevok prilepší domáci rozpočet o viac ako tisíc eur

Vyznať sa v spleti nárokov, ktoré dnes umožňuje náš sociálny systém, nie je jednoduché. Pokiaľ ide o mamičky čakateľky, mnohé vedia o príspevku pri narodení dieťaťa či o svojich nárokoch spojených s materskou. Ak už však jednu ratolesť doma majú, mali by spozornieť.

Happy pregnant mother with toddler son standing on table Ilustračná foto: profimedia.sk

Poskytovaním príspevku na starostlivosť o dieťa štát prispieva rodičovi alebo inej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti, na úhradu s ňou spojených výdavkov. Poskytuje sa do troch rokov veku dieťaťa alebo do šiestich rokov jeho veku, ak má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Ako sa líši od toho rodičovského?

Rezort práce definuje obe tieto dávky takmer identicky. Predsa však ich uplatňovanie v praxi má svoje špecifiká. „Príspevok na starostlivosť o dieťa je alternatívou k rodičovskému príspevku,“ hovorí na sociálnej sieti exminister práce a daňový expert Jozef Mihál s dôvetkom, že oprávnené osoby, zväčša rodičia, ich nemôžu poberať naraz.

Rodičovské príspevky sú však výrazne vyššie, preto po nich rodiny automaticky siahajú. Platí to dokonca aj u rodičov, ktorí neboli na materskej. A tak sa podľa experta druhá dávka dostala do úzadia, i napriek tomu, že svoj zmysel má.

Spozornieť by mali tí, ktorí už sú rodičmi dieťaťa do troch rokov, ale očakávajú ďalší prírastok do rodiny. Podmienkou však je, aby staršie dieťa už chodilo do súkromnej škôlky. V tejto situácii totiž na staršie dieťa ešte pred začatím druhej materskej s najväčšou pravdepodobnosťou poberáte rodičovský príspevok, ktorý je vyšší ako príspevok na starostlivosť o dieťa.

Mali by ste vedieť nasledovné: Rodičovský príspevok nebudete môcť poberať od mesiaca, za ktorý celý dostanete materské. Inak je to práve pokiaľ ide o druhú spomínanú dávku. „Nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa však strácate až od mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom uplynie šesť týždňov od narodenia ďalšieho dieťaťa,“ vysvetľuje Mihál.

Až 1 120 eur, o ktoré ste možno prišli

Ak medzi ratolesťami nebude výrazný vekový rozdiel, mladé rodiny by si svoje nároky mali overiť. Rovnaká situácia totiž podľa Mihála môže priniesť rôzne scenáre. „Pani Marta má dieťa vo veku 2 rokov, ktoré chodí do súkromnej škôlky. Súčasne je tehotná, na druhú materskú nastupuje 11. apríla 2024, čo je 6 týždňov pred dňom pôrodu, ktorý lekár určil na 23. mája 2024. Materská jej skončí po 34 týždňoch, teda 4. decembra 2024,“ uvádza konkrétny príklad.

Na staršie dieťa jej prináleží rodičovský príspevok vo výške 473,30 eura. Keďže od 11. apríla 2024 poberá materské, nárok na rodičovský príspevok jej zaniká od mája 2024. Rodičovský príspevok dostane naposledy za mesiac apríl 2024. Keďže materské jej skončí 4. decembra 2024, nárok na rodičovský príspevok bude mať znova od decembra 2024.

Matka s dieťaťom

Ilustračné foto: Pexels.com

Ak by poznala svoje nároky a uplatnila si ich, získa 840 eur. Požiadala by na úrade práce o výplatu príspevku na starostlivosť o dieťa od mesiaca máj 2024. Nárok na príspevok má, pretože staršie dieťa vo veku do 3 rokov chodí do škôlky.

Vie preukázať náklady na škôlku vo výške 450 eur, príspevok na starostlivosť o dieťa tak bude 280 eur mesačne. Nárok na naň má dovtedy, kým jej novonarodené dieťa nedosiahne vek šesť týždňov. Stráca ho až od mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom dieťa spomínaný vek dosiahlo.

Za predpokladu, že sa druhé dieťa narodí presne v plánovanom termíne, ktorým je 23. máj 2024, dieťa bude mať šesť týždňov dňa 4. júla 2024. To znamená, že má nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa za mesiace máj, jún a júl 2024.

Z úradu práce tak dostane spolu trikrát po 280 eur.

Keďže materské jej skončí 4. decembra 2024, nárok na rodičovský príspevok bude mať znova od decembra 2024.

Na materskú sa dá nastúpiť aj skôr

Ak si však táto rodina uplatní svoje nároky ešte šikovnejšie, môže si podľa Mihála siahnuť až na sumu prekračujúcu tisíc eur. Ak by po dohode s lekárom nastúpila na materskú už 28. marca 2024, čo je osem týždňov pred dňom pôrodu, ktorý lekár určil na 23. mája 2024, materská sa jej skončí po 34 týždňoch, teda 20. novembra 2024.

Keďže od 28. marca 2024 poberá materské, nárok na rodičovský príspevok jej zaniká od apríla 2024. Rodičovský príspevok teda naposledy dostane za mesiac marec 2024.

Požiada teda o výplatu príspevku na starostlivosť o dieťa už od apríla 2024. Nárok na príspevok má, keďže staršie dieťa vo veku do troch rokov chodí do škôlky. Po preukázaní výdavkov jej vyjde v obdobnej sume – 280 eur mesačne.

Matka s dieťaťom
Ilustračné foto: Pexels.com

Nárok na tento príspevok má dovtedy, kým jej novonarodené dieťa nedosiahne vek šesť týždňov, čo by malo byť dňa 4. júla 2024. To znamená, že má nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa za mesiace apríl, máj, jún a júl 2024 a z úradu práce tak dostane dokopy 1 120 eur.

Keďže materské jej skončí 20. novembra 2024, nárok na rodičovský príspevok bude mať znova od novembra 2024. Síce prestane rodičovský príspevok poberať o mesiac skôr, ale o mesiac skôr ho aj začne znova poberať. A oproti predchádzajúcemu príkladu dostane o jeden mesačný príspevok na starostlivosť o dieťa navyše.