Ako sa uviedol bezhotovostný predaj NOTA BENE? Spýtali sme sa v uliciach

BRATISLAVA – Časopis NOTA BENE, ktorý si viete kúpiť od predajcov v bratislavských uliciach, prišiel od začiatku mája s novinkou. Priamo u predávajúcich sa dá platiť platobnými kartami.

Najstaršia predajkyňa Jelka sa s platobným terminálom začína pomaly kamarátiť Predajkyňa NOTA BENE pani Jelka si zvyká na platobný terminál. Foto: Miroslava Pavlíková

Ak pri sebe nemáte hotovosť, nevadí, NOTA BENE sa dá kúpiť aj bezhotovostne. Stačí priložiť svoju kartu k platobnému terminálu a časopis je váš.

Bratislavský Štandard zisťoval, ako celý tento proces funguje. Ako sme sa dozvedeli, v Čechách takto predajcovia pracujú už nejakú dobu a prinieslo im to oveľa viac tržieb. Len čas ukáže, či tomu tak bude aj v hlavnom meste.

Jelka si stále zvyká

Pri obchodnom centre s nábytkom stretávame pani Jelku. Na krku má zavesený malý platobný terminál. Ako 76-ročná Jelka spomína, je najstaršou predajkyňou v Bratislave. So svojím terminálom sa však ešte celkom nekamaráti. „Bolo to ťažké na začiatku, ale ja sa spolieham na to, že ľudia tomu rozumejú a že mi pomôžu.”

Jelka pridáva aj svoje skúsenosti. „Jedna pani raz kúpila časopis, bola taká pohodová, mala čas, neponáhľala sa. Vyťukala si to sama na tomto mojom termináli. Pretože ja som veľmi netechnický typ a ani s počítačom neviem, aj s telefónom len základné veci. No a druhý raz tiež prišiel niekto taký, že mi s tým pomohol. Tak dúfam, že sa to lepšie naučím.”

Predajkyňa Jelka je na tomto mieste asi rok. „Predtým som šestnásť rokov predávala na Patrónke, ľudia ma poznajú odtiaľ.” Keďže to bolo, čo sa týka dopravy a predaja, nebezpečné miesto, Jelka musela ísť sem. Na nové miesto si aj s novým terminálom ešte stále zvyká. 

Pani Jelky sme sa spýtali, či má pocit, že ľudia časopis kupujú viac, odkedy sa dá u nej platiť aj bezhotovostne. „Ani nie. Každý sa len ponáhľa do toho obchodu ako o preteky, ako keby mal za chvíľu skončiť.”

Ako ďalej vraví, zdá sa jej, že okoloidúci ešte dostatočne nevedia, že sa dá platiť aj kartou. Dúfa však, že sa to čoskoro zmení.  

Na oficiálnej veste s logom NOTA BENE, ktorú všetci právoplatní predajcovia nosia, si všímame, že sú piktogramy platobného terminálu vpredu aj vzadu. Je teda len otázkou času, kedy sa o tomto novom spôsobe dozvie celá verejnosť. 

Piktogram platobného terminálu označujúceho, že sa dá platiť aj kartou. Foto: Miroslava Pavlíková
Piktogram platobného terminálu označujúceho, že sa dá platiť aj kartou. Foto: Miroslava Pavlíková

Neprejde ani päť sekúnd a časopis je zaplatený

„My to u vás vyskúšame,” hovoríme pani Jelke, ktorá zapína terminál. Nesvieti. Predávajúca sa mierne zamračí. Zapína tlačidlo ešte raz. Tentoraz úspešne. A Bratislavský Štandard si tiež úspešne prostredníctvom neho kupuje časopis. 

Malý platobný terminál u predajcov NOTA BENE. Foto: Miroslava Pavlíková
Malý platobný terminál u predajcov NOTA BENE. Foto: Miroslava Pavlíková

Pani Jelka sa „na ulicu” dostala asi pred 17-timi rokmi. V tej dobe sa nepohodla so svojím synom.

Má duševné ochorenie a prítomnosť okoloidúcich ľudí, ktorí sa na ňu usmejú a časopis si od nej kúpia, jej pridávajú na optimizme. „Som rada, že som medzi ľuďmi, že mám nejaký režim. Okrem toho máme aj divadlo. To ma veľmi baví.” 

Z pani Jelky je teda aj herečka v Divadle bez domova. Spolu s ostatnými ľuďmi bez bývania hrá v predstavení divadelnej hry Antigona, ktoré režíroval Patrik Krebs. Pani Jelka pre Bratislavský Štandard spomína, že hrávajú každú poslednú stredu v mesiaci o 19:00 v Pistoriho paláci. 

Divadlo bez domova. Foto: zdroj/ Facebook Divadlo bez domova
Divadlo bez domova. Foto: FB Divadlo bez domova

Počas nášho rozhovoru s predávajúcou sa pri nás v rýchlosti pristavil aj jeden pán. Časopis už doma mal. Chcel jej len tak prispieť. Ak aj vy budete mať snahu ľuďom v sociálnej tiesni, ktorí časopis predávajú, pomôcť a nebudete mať pri sebe mince, kartou za Nota bene zaplatíte rýchlejšie. Cena časopisu je 2,80 eur a z toho 1,40 eur dostáva predajca. 

Kto za tým stojí

S myšlienkou bezhotovostného platenia či už kartou, mobilom alebo smart hodinkami prišlo OZ Proti prúdu, ktoré pouličný časopis Nota bene vydáva a spoločnosť Mastercard, ktorá poskytla pre 120-tich predajcov v Bratislave a v Piešťanoch tieto platobné terminály. 

Ak sa platobné terminály v Bratislave a v Piešťanoch osvedčia, organizácia Proti prúdu plánuje rozšíriť tento spôsob platby aj do ďalších miest na Slovensku, v ktorých ľudia bez domova časopis, ktorý je na mesačnej báze, predávajú. Na Slovensku je týchto miest 21 a predajcov 320. 

V súvislosti s prvými informáciami, či badať úspechy a väčšie tržby s platbami kartou, Bratislavský Štandard oslovil aj riaditeľku OZ Proti prúdu Ninu Beňovú. Na vyjadrenie stále čakáme.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac