Robotické majstrovstvá v Košiciach. Talenty súťažili o postup do Atén

Majstrovstvá Slovenska v robotike. Loptičky predstavovali atómy vodíka. Foto: redakcia

KOŠICE – V Košiciach sa v piatok 31. mája konali robotické majstrovstvá Slovenska s najvyššou účasťou. Na súťaži sa zúčastnili aj študenti z Košíc, ktorí museli zostrojiť roboty a plniť úlohy súvisiace s vodíkovou batériou. Štefan Vadosz, spoluzakladateľ súťaže, zdôraznil význam podujatia pre rozvoj vedy, techniky a tímovej spolupráce medzi študentmi.

Robotické majstrovstvá sveta začala organizovať v roku 2016 celosvetová organizácia First Global. Predtým ich organizovala asi 25 rokov v Spojených štátoch amerických. Zakladateľ, filantrop a vynálezca Dean Kamen sa rozhodol posunúť túto aktivitu na vyššiu úroveň a rozbehol ju po celom svete.

FIRST znamená For Inspiration and Recognition of Science and Technology. Táto skratka vyjadruje, že súťaž má inšpirovať k štúdiu vedy, techniky, matematiky a strojárstva, ktoré používajú jednotný jazyk po celom svete – jazyk techniky, fyziky a matematiky, ktorý spája ľudí.

Na súťaži sa zúčastňuje viac ako 200 tímov

„Dnes sa tejto súťaže zúčastňuje okolo 200 tímov z celého sveta, čo znamená, že z každej krajiny je tam nejaký zástupca. Je to skvelé, pretože ani na olympiáde nemáme toľko krajín, ako na týchto majstrovstvách sveta robotiky,“ povedal spoluzakladateľ súťaže na Slovensku Štefan Vadosz.

Na Slovensku sa organizujú majstrovstvá už piaty rok a tento rok zaznamenali najvyššiu účasť – 13 škôl. K súťaži sa pridali aj tímy z International School of Prague, ktorí súťažia s tromi tímami. Desať tímov je teda zo Slovenska a tri z Čiech, ktoré zastupujú medzinárodných študentov.

Na súťaži sa zúčastnili študenti z trinástich škôl. Foto: redakcia

Téma tohtoročných majstrovstiev

Téma súťaže bola vodíková batéria. Súťažiaci musia pomocou robotov, ktoré si sami zostrojili, zbierať loptičky reprezentujúce atómy vodíka a kyslíka. Tie sa potom v elektrolyzéroch oddeľujú a vytvárajú vodíkovú batériu. Víťazom sa stane ten, kto nazbiera viac loptičiek a dokáže vykonať ďalšie úkony v aréne. Škola s najväčším počtom bodov získa prvenstvo v hardvérovej výzve.

„Z týchto tímov počas majstrovstiev Slovenska vyberieme jeden, ktorý pocestuje na majstrovstvá do Atén. Tento rok je ich téma ‚Feed the Future‘ – ako sa nasýtiť v budúcnosti,“ vysvetlil Vadosz.

Súťažiaci sa potrápili v troch oblastiach

V rámci prípravy na tieto majstrovstvá Slovenska majú súťažiaci tri výzvy. Jedna je softvérová, kde musia niečo naprogramovať, druhá je hardvérová, kde musia zostrojiť robota a hrať s ním hru v aréne spolu s ďalšími školami. Tretia výzva je tímová, kde musia ukázať, aký sú dobrý tím a ako spolu vedia spolupracovať.

„Okrem hardvérovej výzvy riešili súťažiaci počas celého polroka aj softvérovú výzvu a teraz sa potia nad AI Challenge – výzvou z oblasti umelej inteligencie. Ich úlohou je rýchlo pripraviť prezentáciu pomocou chatbota, čím sú ešte pred začiatkom súťaže postavení do neobvyklej situácie,“ ozrejmil Vadosz. Prezentácia mala mať tri až päť slajdov a bolo na študentoch, čo sa im z umelej inteligencie podarí vytvoriť. „Záleží na nich, ako dobre naformulujú tú požiadavku, ktorú majú pripraviť,“ doplnil spoluorganizátor.

Cieľom je inšpirovať mladých k štúdiu

„Snažíme sa nielen inšpirovať k štúdiu vedy a techniky, ale aj pripraviť ich na tímovú spoluprácu a záťažové situácie, s ktorými sa stretnú v pracovnom procese alebo v oblastiach, ktorým sa budú venovať,“ priblížil ďalej Vadosz.

Na tohtoročných majstrovstvách sa zúčastnili viaceré školy, ako napríklad Duálna akadémia z Bratislavy, Stredná priemyselná škola z Trnavy, gymnáziá z Liptovského Mikuláša, Gymnázium zo Žiaru nad Hronom, Stredná priemyselná škola z Košíc, Gymnázium z Humenného, Gymnázium z Michaloviec a mnoho ďalších škôl z rôznych miest.

Jeden zo zahraničných tímov z Prahy. Foto: redakcia

Súťažili aj študenti z Košíc

Košický tím tvoril Samuel, Ondrej, Paťo a Vlado, ktorí na súťaž prišli s robotom Wol-em. „Sme žiaci zo Strednej odbornej školy elektrotechnickej na Komenského. Prišli sme sem s robotom, ktorý sa volá Wol-e. Nemali sme to ľahké, pretože sme pracovali so súčiastkami, ktoré už boli na škole, čiže sme nič nedokupovali a veľa tam toho nebolo,“ prezradil jeden zo súťažiacich z košického tímu.

„Museli sme veľmi premýšľať, ako najefektívnejšie využiť dostupné súčiastky, no myslíme si, že to bude stačiť. Spoliehame sa aj na druhého spolusúťažiaceho, ktorý bude s nami v tíme, a vidíme to pozitívne. Prihlásili sme sa do súťaže asi vo februári, takže asi tri mesiace, každý piatok, sme sa zišli a pracovali,“ dodal na záver.

Robot Wol-e, ktorý zostrojili košickí študenti. Foto: redakcia

Súťažiaci najprv riešili zadanie, aj to, či sú k dispozícii správne prostriedky a čo bude obsahom prezentácie. Účastníci prišli s pocitom istoty, že výhra je na dosah a Atény čakajú len na nich a ich kolegov. „Zostáva už len premýšľať, čo si vziať so sebou do Atén,“ podotkol súťažiaci z Košíc.

Študenti z Košíc, ktorí sa zúčastnili majstrovstiev v robotike. Foto: redakcia

Víťazné tímy súťaže

Prvé miesto v tímovej výzve získal tím z Prahy, Lion Tech. Prvé miesto v hardvérovej výzve si tiež uchmatol tím z Prahy s menom Mecha Falcons. V hardvérovej výzve cenu za dizajn vyhral michalovský tím GPH Tech. Za kreativitu v hardvérovej výzve získal ocenenie košický tím SPSE Repre.

Prvé miesto v softvérovej výzve získala Galileo School. V celkovom hodnotení dosiahol tretie miesto tím Internatisti z Myjavy, druhé miesto obsadila Duálka a víťazom sa stal tím GymZH.

Tím Mecha Falcons. Foto: redakcia

Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...