Ukrajina prvýkrát použila americké zbrane na ciele v Rusku, tvrdí ruský web a blogeri

Ukrajina prvýkrát zasiahla zariadenia protivzdušnej obrany v Belgorodskej oblasti, z ktorých mohol byť ostreľovaný Charkov, píšu blogeri a ruský web Agenstvo. Na útok pravdepodobne použila americké zbrane.

photo_2024-06-03_15-58-20 Systémy S-400 zasiahnuté americkými raketami neďaleko Belgorodu. Foto: Telegram

Ukrajine sa po prvýkrát podarilo zasiahnuť zariadenia protivzdušnej obrany S-400 v Belgorodskej oblasti. Naznačujú to fotografie a video z viacerých vojenských telegramových kanálov. Vojenskí experti sa domnievajú, že na útok boli použité americké rakety GMLRS odpálené z raketového systémyu HIMARS, píše nezávislý ruský web Agentstvo.

Zniečenie systému S-400 by mohlo byť prvým potvrdeným prípadom úspešného použitia amerických zbraní proti cieľom na medzinárodne uznanom ruskom území.

Zasiahnuté zariadenia boli rozmiestnené pri obci Kiselevo, 13 kilometrov od Belgorodu, uviedol ukrajinský kanál Dnipro|OSINT, ktorý geolokalizoval fotografie.

V dôsledku úderu boli zničené najmenej dve odpaľovacie zariadenia a niekoľko pomocných vozidiel, napísal vojenský analytik Ján Matvejev. O zasiahnutí systému S-400 informoval aj jeden z ruských vojenských blogerov, ktorý kritizoval nazhromaždenie všetkých vozidiel na jednom mieste, takže na ich zničenie postačí jediná raketa.

Ukrajinci zatiaľ nezasiahli podobné systémy v Belgorodskej oblasti, hoci podľa ukrajinských úradov pravidelne používajú na ostreľovanie Charkova rakety typu zem-zem, uviedol analytik Kirill Michajlov. Podľa neho by sa podobný účinok dal dosiahnuť pomocou útočných dronov s náložou, ale na ruskom území nefunguje Starlink, ktorý sa zvyčajne inštaluje na zvýšenie dosahu.

Minulý piatok hovorca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského potvrdil, že Spojené štáty umožnili nasadiť americké zbrane na útoky na ciele na ruskom území, odkiaľ dochádza k útokom na okolí Charkova, kde Rusko nedávno začalo novú ofenzívu.

(est)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok