Čo vidí Inozemcev a nevidí Drulák. A čo vidí Drulák a nevidí Inozemcev

Je to ako malé cvičenie z politickej dialektiky. Vladislav Inozemcev a Petr Drulák si po Putinovej návšteve v Číne všimli na rusko-čínskych vzťahov opačné až protichodné veci. O tom, ako je to možné a prečo to tak je, píše profesor Lipitsky.

Pictures of the Week Global Photo Gallery Foto: Profimedia, ČTK, AP/Sergei Bobylev

Nedávno a takmer súčasne písali dvaja významní odborníci na medzinárodnú politiku o vzťahoch Číny s Ruskom a Európou. Jedným z nich je náš stály autor Petr Drulák. Druhým je rusko-americký ekonóm Vladislav Inozemcev, ktorý o téme písal v Novoj gazete. Aj Inozemcev je dobre známym čitateľom Štandardu, okrem iného ako jeden z prvých – hoci kritik vojny na Ukrajine – písal, ako táto vojna pomáha ruskej ekonomike. 

Predmetom takéhoto skoro synchrónneho komentára je analýza cesty čínskeho lídra Si Ťin-pchinga do troch európskych krajín a návštevy Číny ruským prezidentom Putinom. Obaja autori si všimli dôležité trendy, ktoré sa objavili počas týchto ciest, ale hodnotia ich výrazne odlišne. Preto, aj keď písali úplne nezávisle od seba, ich publikácie možno považovať za korešpondenčnú polemiku.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami