Prieskum: Európske voľby by vyhral Smer. Mandát by získali Maďarská aliancia aj Demokrati

Vo víkendových európskych voľbách by na Slovensku triumfovala najsilnejšia koaličná strana Smer nasledovaná PS a Hlasom. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos, ktorej výsledky zverejnili v stredu.

Európsky parlament. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Smer by k voľbe presvedčil 24,6 percenta respondentov, Progresívne Slovensko 21,9 percenta a Hlas 11,2 percenta.

Republiku chce voliť 8,7 percenta, KDH 6,3, SaS 5,7 a Demokratov 5,2 percenta opýtaných. Do europarlamentu by sa dostala s 5,1 percenta aj Maďarská aliancia.

Na základe týchto výsledkov by Smeru a PS zhodne pripadli štyri mandáty. Dve kreslá by získal Hlas a zvyšné spomínané strany Republika, KDH, SaS, Demokrati a Maďarská aliancia by mali po jednom mandáte.

Svojho zástupcu v Bruseli a Štrasburgu by nemali hnutie Slovensko ani SNS.

Účasť by bola vysoká

Podľa prieskumu Ipsosu by volebná účasť dosiahla nadpriemerne vysoké číslo, a to až 35 percent.

Agentúra zbierala dáta medzi 30. májom a 4. júnom od 1 225 respondentov pomocou online zberu dát.

Slovensko bude mať v nasledujúcom päťročnom volebnom období Európskeho parlamentu 15 z celkových 720 poslaneckých mandátov. Vo volebnom období 2019 až 2024 to bolo o jeden mandát menej. 

Blíži sa moratórium

Od polnoci zo stredy na štvrtok 6. júna začne platiť volebné moratórium pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 8. júna.

Volebné moratórium sa začína 48 hodín pred voľbami a platí aj v deň volieb až do zatvorenia všetkých volebných miestností na Slovensku.

Volebná kampaň sa končí v stredu 5. júna o 23:59. Výsledky volieb je však možné zverejňovať až po uzatvorení všetkých volebných miestností v Európskej únii, teda od nedele 9. júna od 23:00.

(tod/sab)


Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok