Zverejnili nové video zo zrážky vlakov v Pardubiciach

Osobný vlak spoločnosti RegioJet, ktorý sa v stredu zrazil s nákladným vlakom firmy ČD Cargo, stihol pred kolíziou zastaviť. Preukazuje to dosiaľ nezverejnené video z priemyselnej kamery, ktoré pred niekoľkými hodinami publikoval web Zdopravy.cz.

Snímka obrazovky 2024-06-07 125321 Foto: reprofoto YouTube

Pri nehode zomreli dve Slovenky a dve Ukrajinky, pričom ďalších vyše dvadsať osôb utrpelo zranenia rôzneho rozsahu a povahy.

Podľa medializovaných informácií narazil nákladný vlak do toho osobného relatívne malou rýchlosťou, tridsať až štyridsať kilometrov za hodinu, čo pravdepodobne zabránilo vyššiemu počtu obetí a ranených.

Pripomeňme, že v dopravnom prostriedku smerujúcom z Prahy do Košíc a ďalej do ukrajinského Čopu sa v čase nehody nachádzalo asi 380 ľudí.

Český minister dopravy Martin Kupka na sociálnej sieti X bližšie informoval o okolnostiach nehody. Ako napísal, vlak RegioJetu prešiel návestidlo Stoj.

Momentálne nie je známe, či sa tak stalo v dôsledku zlyhania techniky alebo ľudského faktora. Definitívne výsledky vyšetrovania českej železničnej inšpekcie by mohli byť známe o niekoľko mesiacov.

Vyšetrovanie začala popri inšpekcii aj tamojšia polícia na základe podozrenia z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac