Západné Slovensko postihli intenzívne búrky sprevádzané veľkými krúpami

V oblasti Lozorna a Pezinku padali kusy ľadu s veľkosťou dvoch až troch centimetrov, vylúčené nie sú ani škody napáchané na majetku či úrode.

Krúpy Krúpy, ktoré padli na západnom Slovensku. Foto: iMeteo na Facebooku

O nepriaznivej poveternostnej situácii informovali meteorológovia, pričom poznamenali, že z jednej búrky sa neskôr sformoval komplex viacerých. V okrese Malacky sa v poobedných hodinách sformovala supercela a jej horná hranica siahala do výšky 17 kilometrov.

Podľa predpovede sa budú intenzívne búrky s rizikom výskytu krúp vyskytovať v západnej časti územia aj vo večerných hodinách, nakoľko sa komplex presúva ponad Malé Karpaty nad oblasť Nitry.

So zvýšenou výstrahou pred búrkami, ktorú v piatok popoludní vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre juhozápadné okresy SR, platí aj zvýšená výstraha pred prívalovými povodňami.

Do 18.00 h sa týka mimobratislavských okresov v Bratislavskom kraji (Malacky, Pezinok a Senec) i pre okres Galanta v Trnavskom kraji. „Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín,“ uvádza SHMÚ. V okrese Bratislava, Dunajská Streda i Komárno pretrváva prvostupňová výstraha pred povodňami z trvalého dažďa.

Na juhozápade platia výstrahy pred búrkami s prudkým lejakom, v okresoch Šaľa a Galanta je výstraha do 19.00 h zvýšená na druhý stupeň.

Zvýšená výstraha pred búrkami s intenzívnymi zrážkami platí do 20.00 h aj pre východnú polovicu krajiny vrátane Liptova, Horehronia a Gemera. V tejto súvislosti vydal SHMÚ výstrahu druhého stupňa pred prívalovými povodňami pre okresy Gelnica, Spišská Nová Ves a Bardejov. Platí tiež do 20.00 h.

(tasr, mm)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac