Humenné oslávi Deň Rusínov: tradičné kroje, folklórne vystúpenia a bohatý program

deň rusínov Na snímke krojový sprievod počas celonárodných osláv Dňa Rusínov na Slovensku 12. júna 2022 v Bardejove. Foto: TASR – František Iván

HUMENNÉ – Celonárodné oslavy Dňa Rusínov na Slovensku sa v nedeľu 9. júna konajú v meste Humenné. Súčasťou programu je prezentácia regiónov, krojový sprievod mestom či galaprogram s folklórnymi vystúpeniami.

Hlavným organizátorom je Rusínska obroda na Slovensku (ROS) v spolupráci s mestom Humenné, Vihorlatským múzeom a Gymnáziom sv. Jána Zlatoústeho. Deň Rusínov na Slovensku pripadá na 12. júna. Oslavuje sa od roku 2009, keď o tom rozhodol Svetový kongres Rusínov.

Prezentácia severovýchodných regiónov

Podujatie sa začína dopoludnia svätou liturgiou v gréckokatolíckom Chráme Zosnutia presvätej Bohorodičky a v pravoslávnom Chráme sv. Cyrila a Metoda.

Program celonárodných osláv bude ďalej pokračovať o 13.00 h v humenskom skanzene, kde sa odprezentujú regióny severovýchodného Slovenska so značným zastúpením rusínskej národnostnej menšiny.

„Nasledovať bude krojovaný sprievod mestom, ktorý zo skanzenu vyrazí o 13.30 h a prejde dookola pešej zóny k mestskému kultúrnemu stredisku, kde podujatie vyvrcholí galaprogramom celonárodných osláv Dňa Rusínov na Slovensku,“ informoval predseda ROS Martin Karaš.

Pripravený je bohatý program

S rusínskym programom vystúpia folklórne súbory Makovica zo Svidníka, Vihorlat zo Sniny, Chemlon a Chemloňáčik z Humenného, skupina Litmanivka z Litmanovej, Sosna zo Zbojného, Záruba z Ňagova.

Vystúpia aj sólisti rusínskych ľudových piesní Marianna Železná z Prešova, Stephanie Kováčová z Ortuťovej a Natália Kučová z Litmanovej. Súčasťou galaprogramu budú aj recitátori celoslovenskej súťaže Duchnovičov Prešov.

Celonárodné oslavy Dňa Rusínov na Slovensku bude sprevádzať bohatý program. Foto: Facebook Rusínska obroda na Slovensku

(tasr)
        


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...