Škola získala státisíce eur. Investovala ich do moderného vzdelávania

NIŽNÁ – Spojená škola v Nižnej sa teší z nových odborných učební. Potrebné financie do vzdelania mládeže poskytli nástroje Európskej únie, z eurofondov získala škola viac ako 650-tisíc eur.

Spojená škola Nižná (1) Záujem o absolventov Spojenej školy v Nižnej je veľký. Foto: Spojená škola Nižná

O podpore školy informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová. Spojená škola v Nižnej získala tri vynovené dielne a jedno laboratórium. Miestnosti budú slúžiť na teoretické a praktické vyučovanie. Investícia zároveň zrkadlí potreby trhu práce.

„Robotizácia, energetika a informatizácia sú hybné sily nášho kraja. Máme ambíciu byť slovenským robotickým centrom, kde prebieha vývoj aj uvádzanie výsledkov do praxe. Verím, že vynovené priestory s vybavením budú miestom, kde sa talenty detí budú premieňať na vedomosti a zručnosti, ktoré budú posúvať kraj dopredu k naplneniu našej vízie,“ uviedla na margo učební predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Absolventi Spojenej školy v Nižnej majú medzi zamestnávateľmi v oblasti dlhodobo priaznivú povesť. Záujem o nich na trhu práce stále rastie. Aktuálne vykazuje škola nezamestnanosť svojich absolventov na úrovni 1,5 percenta.

Vďaka tomu sa radí medzi najlepších desať škôl ŽSK, pričom v kraji ich je 88. Vďaka finančnému stimulu a novým priestorom budú môcť študenti tejto školy dostávať ešte kvalitnejšie vzdelanie so zameraním na praktické zručnosti.

„V zrekonštruovaných priestoroch sa vyučujú žiaci v odbore mechanik elektrotechnik so zameraním na priemyselnú automatizáciu – pneumatiku, CNC stroje, kolaboratívne roboty, energetiku a súvisiace profesie. Týmto sa blížime k reálnym podmienkam, ktoré majú naši žiaci v rámci odborného vzdelávania a prípravy vo firmách,“ vyzdvihol riaditeľ školy Roman Javorek.

Samosprávny kraj investoval do inštitúcie aj v roku 2022, keď zateplili školskú jedáleň za vyše 260-tisíc eur. V tomto školskom roku uspeli vo výzve na debarierizáciu väčších stredných škôl s rozpočtom zhruba 180-tisíc eur. V súčasnosti pripravujú projektovú dokumentáciu.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok